3 pomysły na… owsiankę

3 pomysły na… owsiankę

O owsiance prawda jest taka, że jedni ją kochają (np. ja), a inni nienawidzą. Dlaczego? Prawdopodobnie dlatego, że owsiankę pamiętają jako mamałygę i ciapę z dzieciństwa. Przyznam, że w takiej postaci też bym za nią nie przepadała. Ale nic straconego, bo owsiankę można bardzo łatwo odczarować i sprawić, że nawet jej zagorzali przeciwnicy ją najpierw zaakceptują, a później pokochają. A zatem do dzieła! Odczarujmy tę zmorę sprzed lat i przemieńmy we wspaniałe i wartościowe śniadanie.

Uwaga: Poniżej podaję przepisy bez dodatkowych „słodzideł”. Jeśli lubimy bardziej słodkie śniadania, to możemy je wzbogacić o dodatkową łyżeczkę cukru/miodu/ksylitolu lub innych słodkich dodatków.


Pomysł nr. 1: owsianka czekoladowo-pomarańczowa poprawi humor

owsianka pomarańczowa z czekoladą

W końcu kto się oprze czekoladzie, i to na śniadanie? Bardzo lubię połączenie kakao i pomarańczy, bo jest to prawdziwa bomba aromatu, smaku i energii. Po takim śniadaniu od razu ma się więcej chęci do działania!

Składniki

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • szklanka mleka (może być również roślinne)
  • 3/4 szklanki wody
  • jedna pomarańcza
  • 4-5 kostek czekolady (mlecznej, deserowej lub gorzkiej lub miksu wszystkich)
  • szczypta kardamonu, cynamonu i imbiru
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka pestek dyni

Z podanych składników otrzymamy 2 porcje owsianki.

Przygotowanie. Płatki wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą. Pomarańczę przekrawamy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok bezpośrednio do rondelka z płatkami. Dodajemy również cynamon, kardamon i imbir. Wszystko zaczynamy podgrzewać. Kiedy woda z płatkami i sokiem się zagotuje, to dolewamy mleko, zmniejszamy ognień do minimum, przykrywamy garnek i pozostawiamy tak na 15 minut. W tym czasie miąższ z drugiej pomarańczy kroimy w drobną kostkę. Orzechy siekamy i podprażamy z pestkami dyni na suchej patelni. Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczek. Dodajemy pomarańczę i orzechy, a całość posypujemy posiekaną czekoladą. Najlepiej robić to, póki owsianka jest ciepła, ponieważ wtedy czekolada się na niej rozpłynie. Smacznego!

Wartości odżywcze w porcji:

  • Kalorie: 283
  • Białko: 11,7 g
  • Tłuszcze: 16,2 g
  • Węglowodany: 48,7 g

Pomysł nr. 2: owsianka orzechowa z jabłkiem zadba o dobrą pamięć

owsianka orzechowa

Coś dla wszystkich, którzy codziennie muszą intensywnie pracować umysłowo i są narażeni na stres. Ta owsianka zapewni nie tylko energię, ale również wspomoże nasz mózg i sprawi, że będzie lepiej pracował, a to za sprawą magnezu i dobrych tłuszczy zawartych w orzechach. I jest bardzo sycąca, więc będziemy syci przez kilka godzin. Idealna opcja na śniadanie dla zabieganych i zapracowanych.

Składniki

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wody
  • szklanka mleka (roślinne jak najbardziej się sprawdzi)
  • garść ulubionych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce itp.)
  • łyżeczka masła orzechowego (np. DOMOWEGO)
  • łyżka rodzynek
  • pół jabłka
  • szczypta cynamonu i kardamonu

Z podanych składników otrzymamy 2 porcje owsianki.

Przygotowanie. Płatki wkładamy do niewielkiego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Kiedy wszystko zaczyna wrzeć, to dolewamy mleko, dodajemy rodzynki i masło orzechowe. Przykrywamy garnek i gotujemy całość na małym ogniu przez 15 minut. Jabłko kroimy w kosteczkę i podprażamy z niewielką ilością wody i przyprawami na patelni. Kiedy woda odparowała, dodajemy orzechy do jabłek i podprażamy wszystko razem do zrumienienia. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczek i do środka kładziemy jabłka z orzechami. Smacznego!

Uwaga. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się mleko migdałowe lub kokosowe (polecam wykorzystać DOMOWE).

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 365
  • Białko: 12,1 g
  • Tłuszcze: 17,2 g
  • Węglowodany: 41,9 g

Pomysł nr. 3: owsianka proteinowa z wiśniami i kakao nasyci na długo

owsianka kakaowo-wiśniowa

No i wisienka na torcie, czyli owsianka z wiśniami, która jest wysokobiałkowa i sprawdzi się dla tych, co dbają o formę na siłowni lub potrzebują śniadania, które na długo nasyci. Bardzo aromatyczna, bo przecież kakao i wiśnie to wspaniałe połączenie. Ma dużo białka, ponieważ jest wzbogacona skyrem i chudym twarogiem. A białko długo się trawi, dzięki czemu przez nie będziemy mieli ochoty podjadać przez kilka godzin.

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • szklanka wody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru (może być odrobina świeżego startego na drobnej tarce)
  • szczypta kardamonu
  • 3/4 szklanki mrożonych wiśni bez pestek (w sezonie jak najbardziej świeże)
  • 2 łyżki płatków migdałowych (lub posiekanych drobno migdałów)
  • 2 łyżeczki prawdziwego kakao
  • 100 g skyru (lub gęstego jogurtu o dużej zaw. białka jeśli nie mamy skyru)
  • 100 g chudego (lub półtłustego) twarogu
  • łyżka nasion chia do dekoracji

Z podanych składników otrzymamy 2 porcje owsianki.

Przygotowanie. Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy całość wodą. Przykrywamy i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kakao oraz wiśnie. Ogień zmniejszamy i przez kilka minut gotujemy owsiankę pod przykryciem. Kiedy tylko wiśnie się rozmrożą i rozgotują, mieszamy owsiankę dokładnie (możemy także rozgnieść wiśnie, aby cały ich smak się wydobył) i możemy podawać. Jeśli chcemy dodać owsiance słodyczy, polecam dodać odrobinę miodu, syropu z agawy, stewii czy innego słodzidła – co kto lubi. Przekładamy porcje do miseczek. Na wierzchu kładziemy po porcji skyru i rozkruszamy twaróg. Całość dekorujemy nasionami chia oraz płatkami migdałowymi. Gotowe, smacznego!

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 300
  • Białko: 22,9 g
  • Tłuszcze: 8,5 g
  • Węglowodany: 31,2 g

Mam nadzieję, że przekonałam Was, że owsianka nie musi być nudna, a te 3 przepisy to tylko kropla w morzu możliwości! Warto z nimi kombinować, bo owsianka to bardzo cenne i wartościowe śniadanie, które zapewnia nam energię, syci na kilka godzin i dba o nasze zdrowie. Szczególnie warto je jeść w okresie jesienno-zimowym, bo takie rozgrzanie od rana sprawi, że będziemy lepiej funkcjonować i będzie nam się po prostu bardziej chciało.



1 thought on “3 pomysły na… owsiankę”

Leave a Reply