3 pomysły na… pasty do pieczywa

3 pomysły na… pasty do pieczywa

Dzisiaj na tapecie będą pasty do pieczywa. Wszyscy bardzo je lubimy, ale często ograniczamy się do tej tradycyjnej, jajecznej ze szczypiorkiem lub do pasty z tuńczyka. A przecież taką śniadaniową (i nie tylko) pastę można zrobić właściwie ze wszystkiego! Może być mięsna, rybna, wegańska czy wegetariańska i w pełni warzywna. A takie pasty są bardzo zdrowymi alternatywami dla tradycyjnych kanapek z wędliną i serem. I możemy w nich przemycić zdrowe produkty, warzywa i zioła, więc czego chcieć więcej? Róbmy i jedzmy domowe pasty bo warto!

A tym wpisem chciałabym rozpocząć cykl wpisów „3 pomysły na…”, w których będziemy brali pod lupę sposoby na urozmaicenie tradycyjnych i nieco oklepanych dań tak, aby odkryć je na nowo, ale w innej odsłonie. W końcu każdy z nas przeżywa taki moment, w którym potrzebujemy odmiany od codziennej rutyny. I dotyczy to również tego, co jemy – czy to na obiad, czy na śniadanie, kolację, lunch itd. W końcu kuchnia daje mnóstwo możliwości i z pewnością nie musi być nudna. Warto kombinować, by odkrywać nowe smaki i przepisy.


Pomysł nr. 1: pasta rybna z łososiem wędzonym

Bardzo prosta i lekka pasta zrobiona z białego serka kremowego i łososia wędzonego. Dla mnie zdecydowanie jedna ze smaczniejszych, która bardzo często gości na moim stole.

Składniki (10 porcji)

  • 200 g wędzonego łososia w kawałkach lub plastrach
  • 150 g kremowego serka
  • mały ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie. Łososia kroimy w bardzo drobne kawałeczki i przekładamy do miseczki. Dodajemy serek, koperek i sok z cytryny. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, delikatnie ucierając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 75
  • Białko: 6,43 g
  • Tłuszcz: 5,36 g
  • Węglowodany: 0,5 g

Pomysł nr. 2: wege pasta z grillowanych warzyw

Bardzo aromatyczna pasta z grillowanych warzyw to świetny pomysł nie tylko na kanapki, ale również jako przekąska na imprezę podana np. na krakersach lub jako dodatek do mięs z grilla. Pełna i głęboka w smaku o intensywnym aromacie ziół i oliwy skradnie niejedno serce.

Składniki:

  • cukinia
  • bakłażan
  • 5-6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • papryka czerwona
  • pół papryczki chilli
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich

Z podanych składników otrzymamy około 90 dag pasty warzywnej, czyli około 25 porcji (1 porcja = dwie łyżki).

warzywa grillowane

Przygotowanie. Cukinię i bakłażana kroimy w grube plastry. Cebulę przekrawamy na ćwiartki. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy na kawałki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wszystkie warzywa. Dodajemy również czosnek i chilli w całości. Wszystko skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie obtaczamy tym warzywa. Blachę wkładamy do piekarnika ustawionego na grill na 200 stopni na około pół godziny. W czasie pieczenia od czasu do czasu możemy przemieszać warzywa. Po upieczeniu lekko je studzimy. Upieczoną paprykę i bakłażana obieramy ze skóry. Następnie wszystkie zgrillowane warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy suszone pomidory, bazylię, listki tymianku. Blendujemy wszystko na dość gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 32
  • Białko: 0,6 g
  • Tłuszcz: 2,27 g
  • Węglowodany: 2,9 g

Pomysł nr. 3: wegańska pasta z białej fasoli (hummus z fasoli)

Inaczej zwana „wegańskim smalcem” lub po prostu „fasolowym hummusem”, czyli takim dla dbających o linię. Mimo, że to smalec-fit, to tak samo dobrze smakuje na pajdzie prawdziwego chleba z kiszonym ogórkiem jak ten prawdziwy. W dodatku ta wersja jest pełna białka i witamin, przy dużo mniejszej ilości tłuszczu. Warto więc na niego zwrócić uwagę i od czasu do czasu taki „a’la smalczyk” przygotować i spałaszować.

Składniki

  • puszka białej fasoli lub 150 g suchej fasoli Jaś
  • nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta cząbru
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Z podanych składników otrzymamy około 20 porcji pasty (1 porcja = 1 łyżka pasty).

Przygotowanie. Fasolę odcedzamy z wody (nie wylewamy jej, ponieważ będziemy nią rozrzedzać zbyt gęstą pastę) i przekładamy do malaksera/blendera. Jeśli używamy suchej fasoli, to należy ją dzień wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Taką ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę również odcedzamy i przekładamy do malaksera. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy w plasterki. Podsmażamy je na oliwie do lekkiego zrumienienia (nie za długo, żeby czosnek nie był gorzki), a następnie dodajemy do fasoli. Dodajemy przyprawy i zioła, a następnie blendujemy całość na gładką pastę. Gdyby była zbyt gęsta to dodajemy kilka łyżek wody z fasoli (z puszki lub z gotowania). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Aby urozmaicić pastę polecam przygotować grzanki z razowego chleba lub pumpernikla lub dodać prażone orzechy lub nasiona, które będą przyjemnie chrupały. Gotowe!

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 27
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcz: 1,1 g
  • Węglowodany: 3,37 g

Dajcie znać czy przepisy przypadły Wam do gustu. A może macie swoje ulubione przepisy na pasty, którymi chcecie się podzielić? Czekam na Wasze pomysły i propozycje!


1 thought on “3 pomysły na… pasty do pieczywa”

Dodaj komentarz