Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Historii z dynią ciąg dalszy. Dziś dynia na słodko, czyli babeczki dyniowe. Mięciutkie, puszyste, o delikatnym cynamonowym aromacie, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu. Świetnie komponują się z kubkiem kawy w jesienny i deszczowy dzień. Humor poprawia się od razu.

Składniki (na około 6 babeczek)

  • 100 g purée z dyni z tego przepisu
  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki mleka
  • pół jabłka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru i kurkumy

Przygotowanie

Do miski wrzucamy purée, jajko, mleko, olej i cukier. Wszystko razem blendujemy. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Następnie składniki suche przesypujemy do mokrych, dodajemy jabłko i mieszamy wszystko razem. Robimy to szybko, dosłownie kilka ruchów ręką, do połączenia składników. Dzięki temu ciasto będzie puszyste i miękkie.

Masę przekładamy do foremek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z foremek i studzimy na kratce.

Smacznego!

Warzywa dyniowate 2018


Dodaj komentarz