Babeczki jaglane

Babeczki jaglane

Najfajniejsze w gotowaniu jest to, że z prostych produktów można stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. To taka trochę magia kuchni, a to, co wyczarujemy na talerzach to już kwestia naszej wyobraźni i zaangażowania. Ten przepis nie jest dziełem sztuki, ale jest to fajny pomysł na zrobienie czegoś mniej banalnego na śniadanie z absolutnie banalnych składników. Nie zajmuje to dużo czasu, a może sprawić radość całej naszej rodzince – szczególnie dzieciom (przecież babeczki na śniadanie to ekstra sprawa!). Kaszę jaglaną kocham za jej właściwości zdrowotne oraz wszechstronność. Jest idealna do dań słodkich i słonych. Można ją nawet wykorzystać do zrobienia zdrowych i bezglutenowych wypieków, np. takich babeczek jaglanych. W towarzystwie jogurtu i owoców stworzą świetny początek dnia, a w jego trakcie zaspokoją mały głód na słodycze.

Składniki (na około 10 sztuk)

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • jajko
  • banan
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru/miodu lub czegoś słodkiego, co lubimy
  • opcjonalnie: bakalie, ziarenka wanilii, cynamon, kardamon itp.

Przygotowanie

Kaszę wrzucamy do pojemnika blendera (tutaj wskazówki o tym jak ugotować kaszę jaglaną, aby była sypka i nie miała goryczki). Dodajemy obranego banana, mleko, słodzimy i wbijamy jajko. Możemy dodać także ulubione przyprawy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Po zblendowaniu możemy dodać jeszcze bakalie dla wzbogacenia babeczek, ale nie jest to konieczne, bez tego i tak będą pyszne 😉

Masę przekładamy do foremek na muffinki (standardowo, do 2/3 wysokości). Pieczemy przez 20-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu należy je dobrze wystudzić, aby lepiej odchodziły od foremki.

Takie babeczki będą świetnym pomysłem na drugie śniadanie dla dzieci oraz jako zdrowy zamiennik słodkich ciastek i batoników.

Smacznego!


Dodaj komentarz