Babeczki łaciate z powidłami

Prosty, szybki i pyszny deser? Muffinki będą jak znalazł! Mięciutkie i delikatne w środku babeczki łaciate polubi każdy. Są bardzo wilgotne, a to dzięki dodaniu maślanki do ciasta. Dzięki ciastu maślankowemu muffinki będą również dłużej świeże. A smak? Intensywnie kakaowy, przełamany delikatną wanilią ze słodką niespodzianką ukrytą wewnątrz. Takie desery kocham za ich prostotę i to, że sprawdzą cię w każdych warunkach. Do kawy dla gości, w pudełku jako deser po lunchu, czy w koszyku na pikniku lub wycieczce. No i te babeczki łaciate to coś dla pogodzenia fanów klasycznego ciasta jogurtowego z tymi, którzy lubią czekoladowe wypieki.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- szklanka maślanki (może być też jogurt lub kwaśna śmietana)
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
dodatkowo
- 2 łyżki kakao (polecam wykorzystać to ciemniejsze lub czarne)
- 2 łyżki mąki
- powidła (lub inna konfitura wedle upodobań)
Czas przygotowania
do 45 minut
Liczba porcji
12-14 babeczek
Wartości odżywcze w porcji:
- Kalorie: 214
- Białko: 4,3 g
- Tłuszcze: 7,4 g
- Węglowodany: 33 g
Przygotowanie
W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miksujemy jajka z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i maślanką. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suche i kilkoma sprawnymi ruchami łączymy obie masy. Nie mieszamy za długo, aby muffinki nie były twarde.
Następnie masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po jednej łyżeczce obu mas. Następnie nakładamy po jednej łyżeczce powideł i ponownie kładziemy na zmianę oba kolory ciasta, aby powstały łatki.



Babeczki pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem dla pewności, czy się upiekły. Studzimy i podajemy. Można na koniec oprószyć je delikatnie cukrem pudrem.


Smacznego!