Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Wypieki z dodatkiem warzyw to jedne ze smaczniejszych. Dzięki tym, nietypowym dla słodyczy dodatkom, ciasta są mięciutkie i wilgotne. Były już babeczki dyniowe, a teraz kolej na marchewkowe, które dodatkowo pięknie pachną przyprawą korzenną.  Polecam przełożyć je powidłami śliwkowymi, które bardzo dobrze się komponują z babeczkami.

 

Składniki (na około 12 babeczek)

  • szklanka startej marchwi na drobnych oczkach (ok. 180 g)
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • spora łyżka miodu
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (zachęcam do zrobienia i wykorzystania domowej przyprawy korzennej
  • łyżeczka cynamonu
  • dodatkowo: powidła śliwkowe

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) i przygotowujemy foremkę na muffinki lub pojedyncze foremki do babeczek.

Mąkę, proszek, sodę oraz wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski i mieszamy dokładnie.

Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy cukier i miód. Następnie wszystko dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą i cukier rozpuści. Dodajemy startą marchew i mieszamy jeszcze chwilę masę łyżką. Do składników mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy, niezbyt dokładnie (grudki pozostawiamy), aby babeczki nie wyszły zbyt twarde. 

Po wymieszaniu, ciasto przekładamy do foremek, wypełniamy do 3/4 wysokości (w trakcie pieczenia urosną). Pieczemy przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki są upieczone i wystudzone, każdą przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy łyżeczką powideł i z powrotem składamy.

Smacznego!


Leave a Reply