Babka piaskowa

Babka piaskowa

Wielkanoc już za kilka dni, więc to ostatni dzwonek, żeby zaplanować świąteczne wypieki. Tradycyjna, maślana babka o lekko cytrynowym smaku i obsypana cukrem pudrem to ciasto, które będzie idealne na ten wielkanocny czas. Po prostu nie da się jej nie lubić! U mnie najczęściej taka babka była kupowana w cukierni, jednak nadszedł ten czas, kiedy postanowiłam, że zacznę piec babki w domu. Cóż, ja zawsze wolę zrobić w domu to, co można kupić w cukierniach. I po raz kolejny potwierdza się reguła, że nie ma to jak domowe ciasto. Po prostu smakuje lepiej. Taka babka z pewnością zachwyci wszystkich gości i zniknie w ekspresowym tempie ze świątecznego stołu.


Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji

[shopeneo-widget id=”2c98efa1-5577-443c-8cd1-a3eb359986bb”]


Czas przygotowania
20 minut

Czas pieczenia
40 minut

Liczba porcji
standardowa foremka na babkę z kominkiem – około 12-15 porcji

Wartości odżywcze (bez uwzględnienia dekoracji)

Składniki na 15 porcji

  • Masło: 200g / 1434 kcal
  • Mąka (pszenna): 200g / 728 kcal
  • Mąka ziemniaczana: 100g / 343 kcal
  • Cukier: 100g / 387 kcal
  • Jajko: 300g / 429 kcal
  • Proszek do pieczenia: 10g / 5 kcal
  • Cukier waniliowy: 5g / 20 kcal
  • Sok z cytryny: 5g / 1 kcal

3347 kcal łącznie
Węglowodany: 341 g
Tłuszcze: 191 g
Białko: 58 g

223 kcal / porcja
Węglowodany: 22 g
Tłuszcze: 12 g
Białko: 3 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com


Przygotowanie

Masło i jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy na puszystą, gładką i jasną masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do pulchnej masy maślanej zaczynamy po kolei dodawać żółtka. Po każdym dodaniu dokładnie wszystko razem ucieramy. Na koniec dodajemy jeszcze sok i skórkę z cytryny i mieszamy.

W osobnej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Do utartej masy maślanej przesiewamy partiami suche składniki i dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie bardzo gęsta, więc najlepiej robić to szpatułką.

Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy. Robimy to także partiami, aby było łatwiej wszystko razem połączyć.

Całość przekładamy do foremki na babkę (można także do podłużnej foremki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczona.

Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!



Leave a Reply