Babka piaskowa

Babka piaskowa

Wielkanoc już za kilka dni, więc to ostatni dzwonek, żeby zaplanować świąteczne wypieki. Tradycyjna, maślana babka o lekko cytrynowym smaku i obsypana cukrem pudrem to ciasto, które będzie idealne na ten wielkanocny czas. Po prostu nie da się jej nie lubić! U mnie najczęściej taka babka była kupowana w cukierni, jednak nadszedł ten czas, kiedy postanowiłam, że zacznę piec babki w domu. Cóż, ja zawsze wolę zrobić w domu to, co można kupić w cukierniach. I po raz kolejny potwierdza się reguła, że nie ma to jak domowe ciasto. Po prostu smakuje lepiej. Taka babka z pewnością zachwyci wszystkich gości i zniknie w ekspresowym tempie ze świątecznego stołu.

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej użyć domowego)
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Masło i jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy na puszystą, gładką i jasną masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do pulchnej masy maślanej zaczynamy po kolei dodawać żółtka. Po każdym dodaniu dokładnie wszystko razem ucieramy. Na koniec dodajemy jeszcze sok i skórkę z cytryny i mieszamy.

W osobnej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Do utartej masy maślanej przesiewamy partiami suche składniki i dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie bardzo gęsta, więc najlepiej robić to szpatułką.

Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy. Robimy to także partiami, aby było łatwiej wszystko razem połączyć.

Całość przekładamy do foremki na babkę (można także do podłużnej foremki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczona.

Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Dodaj komentarz