Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bardzo nie lubię marnować jedzenia i z tej niechęci rodzą się w mojej głowie nowe przepisy. Ostatnio postanowiłam dać drugie życie piernikowi (a właściwie jego resztkom), który upiekłam 3 tygodnie wcześniej. Był już suchy i twardy i szkoda mi było go wyrzucać, bo nie był zepsuty. Piernik to genialne ciasto. Im starszy, tym smaczniejszy i nigdy się nie zepsuje. A to wszystko zasługa miodu, który konserwuje jedzenie. I tak z suchego piernika, którego nikt nie chciał jeść, powstały małe piernikowe i rozpływające się w ustach pralinki lub tzw. bajaderki. W razie ochoty na małe co nieco idealne, a i jedzenie nie zostało zmarnowane.

Składniki (na około 30 sztuk)

  • 300 g suchego piernika
  • 80 g czekolady (dowolnej ulubionej)
  • 25 g oleju kokosowego (można zamienić na masło)
  • łyżeczka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki nalewki wiśniowej (można zamienić na inny alkohol lub kompot owocowy)
  • 100 ml czarnej herbaty
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ewentualnie: cukier puder do smaku
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

Suche ciasto należy rozdrobnić (można posiekać lub użyć malaksera). Czekoladę razem z masłem lub olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatę zaparzamy.

Do miski wsypujemy ciasto i dodajemy czekoladę z tłuszczem. Mieszamy dokładnie (najlepiej rękoma) i dodajemy nalewkę oraz herbatę. Wyrabiamy jakby to było zwykłe ciasto kruche. Na koniec należy dodać powidła oraz kakao i cynamon. Na koniec możemy także dodać cukier puder, ale jego ilość zależy od tego jak słodki piernik mieliśmy (pamiętajmy, że dodaliśmy już czekoladę oraz powidła, które są słodkie). Mój był już wystarczająco słodki , więc nie dosładzałam masy. Łączymy składniki i powstałą masę odkładamy na 20-30 minut do lodówki. Dzięki temu będzie bardziej zwarta i mniej klejąca.

Lekko schłodzoną masę piernikową wyciągamy z lodówki i zwilżonymi rękoma formujemy małe kuleczki-pralinki. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych (można także wykorzystać do tego kakao lub rozdrobnione orzechy) i odkładamy. Kiedy wszystkie bajaderki są gotowe, wkładamy je z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.

Słodka przekąska gotowa. Nie zawiera żadnych sztucznych substancji, tylko naturalne składniki, więc jest świetną alternatywą do kupnych ciastek i czekoladek.

Smacznego!


Dodaj komentarz