Bananowa granola

Bananowa granola

Mega chrupiąca granola o bananowym smaku z orzechami, która pachnie niesamowicie. Brzmi pysznie i tak też smakuje! Mi śniadania dość szybko się nudzą, więc często staram się je urozmaicać i właśnie taka prosta bananowa granola przychodzi z pomocą. Nie dość, że śniadanie będzie smaczne, to jeszcze bardzo szybkie, bo wystarczy wymieszać ją z jogurtem i dodać ulubione owoce. Kopniak energetyczny gwarantowany. Przyznam, że często ją chrupię również między posiłkami jako zaspokojenie ochoty na słodycze lub zamiast niezdrowych chipsów. Sprawdza się w tym bardzo dobrze i potrafi wciągnąć, ale to są zdrowe kalorie. Takie przekąski można 🙂


Składniki

  • szklanka płatków owsianych górskich
  • 150 ml mleka
  • jeden dojrzały banan
  • 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta cynamonu
  • garść mieszanki orzechów

Czas przygotowania

30 minut

Liczba porcji

10-12 porcji


Przygotowanie

Banana blendujemy z mlekiem i cynamonem w większej misce. Następnie wsypujemy do mokrych składników płatki owsiane, wiórki i pestki. Orzechy siekamy, ale nie bardzo drobno. Większe kawałki sprawią, że granola będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Pokrojone orzechy dosypujemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowaną masę i rozkładamy dość równo. Pieczemy przez około 20-25 minut. Podczas mieszania należy kilka razy granolę przemieszać, aby równomiernie się upiekła i powstały grudki. Kiedy będzie już zrumieniona, to znak, że jest gotowa. Blachę wyciągamy z piekarnika i całość studzimy, bo dopiero zimna stanie się naprawdę chrupiąca. Wystudzoną granolę przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy, aby nie zawilgotniała. Jemy kiedy chcemy! 🙂

bananowa granola

Smacznego!



Dodaj komentarz