Bananowa granola

Mega chrupiąca granola o bananowym smaku z orzechami, która pachnie niesamowicie. Brzmi pysznie i tak też smakuje! Mi śniadania dość szybko się nudzą, więc często staram się je urozmaicać i właśnie taka prosta bananowa granola przychodzi z pomocą. Nie dość, że śniadanie będzie smaczne, to jeszcze bardzo szybkie, bo wystarczy wymieszać ją z jogurtem i dodać ulubione owoce. Kopniak energetyczny gwarantowany. Przyznam, że często ją chrupię również między posiłkami jako zaspokojenie ochoty na słodycze lub zamiast niezdrowych chipsów. Sprawdza się w tym bardzo dobrze i potrafi wciągnąć, ale to są zdrowe kalorie. Takie przekąski można 🙂
Składniki
- szklanka płatków owsianych górskich
- 150 ml mleka
- jeden dojrzały banan
- 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta cynamonu
- garść mieszanki orzechów
Czas przygotowania
30 minut
Liczba porcji
10-12 porcji
Przygotowanie
Banana blendujemy z mlekiem i cynamonem w większej misce. Następnie wsypujemy do mokrych składników płatki owsiane, wiórki i pestki. Orzechy siekamy, ale nie bardzo drobno. Większe kawałki sprawią, że granola będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Pokrojone orzechy dosypujemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowaną masę i rozkładamy dość równo. Pieczemy przez około 20-25 minut. Podczas mieszania należy kilka razy granolę przemieszać, aby równomiernie się upiekła i powstały grudki. Kiedy będzie już zrumieniona, to znak, że jest gotowa. Blachę wyciągamy z piekarnika i całość studzimy, bo dopiero zimna stanie się naprawdę chrupiąca. Wystudzoną granolę przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy, aby nie zawilgotniała. Jemy kiedy chcemy! 🙂

Smacznego!