Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy

O ile z jasnym biszkoptem nie było nigdy problemu i udało się na niego wypracować sposób, to ten kakaowy sprawiał mi większe problemy. Był zdecydowanie bardziej kapryśny. Robił się suchy i twardy za sprawą kakao, ale z drugiej strony, nie mogłam dodać go zbyt mało, ponieważ biszkopt byłby mało wyrazisty. Postanowiłam wziąć ten temat na tapetę i w pewnej mądrej książce znalazłam cenną radę, która odczarowała przepis. Otóż, kluczem okazało się być pominięcie skrobi ziemniaczanej i dodanie “w jej miejsce” kakao. Rada bardzo pomocna, ponieważ po jej przetestowaniu biszkopt rzeczywiście wyszedł intensywnie kakaowy i mięciutki oraz (za sprawą rzucenia) równiutki. Od tamtej pory już zawsze stosuję takie proporcje i zawsze ciasto wychodzi idealne, a taki biszkopt kakaowy to świetna baza do tortów i ciast z kremem.

Składniki (na tortownicę 24 cm)

  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Postępujemy analogicznie jak w przypadku biszkopta jasnego (klik), czyli białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Cukru można dodać więcej, jeśli ktoś sobie życzy, ponieważ przy tych proporcjach ciasto nie jest bardzo słodkie (kakao równoważy słodycz). Kiedy piana jest sztywna, to dodajemy po kolei po jednym żółtku i dokładnie miksujemy.

W sitku mieszamy mąkę, kakao i proszek. Do masy jajecznej partiami przesiewamy suche składniki i staramy się je delikatnie połączyć, tak aby nie powstały grudki.

Wymieszane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tortownicy o średnicy 24 cm lub kwadratowej foremki o boku 24 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu rzucamy foremkę o podłogę z wysokości około 20 cm i wkładamy z powrotem do wyłączonego piekarnika na kwadrans. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozwalamy całkowicie wystygnąć biszkoptowi.

Smacznego!


Dodaj komentarz