Błyskawiczne pierniki świąteczne

Błyskawiczne pierniki świąteczne

U mnie już świętami pachnie, a to za sprawą pierniczków. Nic tak nie wprowadza w świąteczny nastrój, jak zapach korzennych przypraw rozchodzący się po domu. Ten czas oczekiwań i przygotowań do Bożego Narodzenia otwieram zawsze pieczeniem pierników. Ich wykrawanie i dekorowanie zawsze sprawia mi ogromną frajdę, zwłaszcza, że teraz możemy znaleźć w sklepach cudowne foremki w rożnych kształtach. Fajnie jest czasem znowu poczuć się dzieckiem. Przepis na te pierniczki jest sprawdzonym przepisem, który wykonuję już od kilku lat. Polecam zawsze zrobić na raz więcej ciasta, ponieważ możemy je później podzielić na mniejsze porcje, zamrozić lub trzymać w lodówce i piec pierniki kiedy tylko najdzie nas ochota. Dzięki dodatkowi miodu, ciasto może poleżeć naprawdę długo (mi jeszcze zostało w zamrażarce z ubiegłego roku) i nie zepsuje się, a nawet będzie jeszcze smaczniejsze.

Składniki 

  • 360 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 140 g miodu
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Przygotowanie

W rondelku umieszczamy masło, miód, kakao, przyprawę do piernika (polecam domową przyprawę korzenną z tego przepisu), cynamon oraz cukier i zaczynamy wszystko razem podgrzewać. Kiedy zauważymy, że składniki się połączyły, wyłączamy gaz i odstawiamy masę. Powinna wystygnąć i zgęstnieć.

Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę. W mniejszej miseczce roztrzepujemy jajka.

Kiedy masa z przyprawami już przestygła i jest gęstsza, to wlewamy ją do mąki oraz dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy łyżką. Masa wyjdzie dość lepka, ale nie dosypujemy mąki. Kiedy wymieszaliśmy składniki, wkładamy miskę do lodówki na około 2 godziny aby ciasto stężało. Ułatwi to później pracę.

pierniczki

Kiedy ciasto stężało i nie lepi się, wyciągamy je z miski na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy rękoma. Następnie dzielimy na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką stolnicę oraz wałek. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 2-3 mm. Następnie wykrawamy pierniczki ulubionymi foremkami. Pod tym linkiem znajdziecie mnóstwo foremek i wykrawaczy do ciastek i pierników, a tutaj jeszcze więcej akcesoriów świątecznych.

 

Wykrojone pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy przez około 7-10 minut w 180 stopniach (góra-dół). Resztki które zostały zbieramy, ponownie ugniatamy, a następnie wałkujemy i wykrawamy pierniki.

Tak postępujemy z wszystkimi porcjami ciasta lub część odkładamy do lodówki lub zamrażarki. Jeśli zauważymy, że ciasto zaczyna się coraz bardziej kleić, to odstawiamy je do lodówki aby znowu stężało i później ponownie wałkujemy.

pierniczki

Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce i kiedy wystygną, możemy udekorować lukrem. Przepis na lukier do pierników znajdziecie w tym wpisie.

Kiedy lukier zastygnie, pierniki przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Możemy je przechowywać naprawdę długo. To ciasto jest niezniszczalne! 😉

pierniki
Pierniki tuż po lukrowaniu…

Smacznego!


Dodaj komentarz