Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Bardzo intensywne i wilgotne ciasto czekoladowe przypominające brownie, które jest fit i nie zawiera ani grama mąki? To możliwe. Co jest jego sekretem? Fasola! Tak, tak, czerwona fasola jest bazą tego ciasta. To ona nadaje wilgoć i konsystencję i sprawia, że każdy kawałek po prostu rozpływa się w ustach. Zatem jeśli zastanawiacie się czy na diecie można zjeść ciasto czekoladowe, to odpowiedź brzmi tak! Przygotowane z tego przepisu jest wspaniałym deserem, pełnym białka oraz magnezu. W dodatku nie ma tu w ogóle mąki oraz jest minimalna ilość tłuszczu. Brownie fit – czy można chcieć czegoś więcej? 🙂

Składniki (mała keksówka)

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • banan
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki cukru/ksylitolu/cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • do dekoracji: kilka kostek czekolady/orzechy/migdały

Przygotowanie

Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dorzucamy pozostałe składniki (poza tymi do dekoracji) i blendujemy kilka minut na gładką masę. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy orzechy lub czekoladę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i dobrze studzimy przez 2-3 godziny. Zimne lepiej się kroi i nie będzie się rozpadało.

fit brownie

Smacznego!


Dodaj komentarz