Brownie z kremem mascarpone i wiśniami

Brownie z kremem mascarpone i wiśniami

Aaaaale będzie słodko dzisiaj! Bo kiedy jak nie w Walentynki. Słodyczy nie może zabraknąć i z tej okazji na deser nie może być nic innego niż czekolada. I to w jak najlepszym wydaniu. To połączenie to prawdziwa petarda! Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto przykryte pierzynką z mascarpone i na koniec wisienka. Dosłownie! Dla przełamania smaku wierzch ciasta pokryty jest frużeliną wiśniową, która komponuje się tu idealnie. Oj… Takie zakończenie walentynkowej kolacji to z pewnością może być wstęp do czegoś więcej… 


Składniki

Brownie

  • 300 g gorzkiej czekolady (minimum 60 %)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze
  • 75 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Krem

  • 150 g sera mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli pasty lub ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki ciepłej wody

Frużelina wiśniowa

  • 1,5 szklanki mrożonych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozrobienia
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody do namoczenia

Czas przygotowania
30 minut

Czas pieczenia
30 minut

 

Z przepisu powstanie okrągły torcik o średnicy około 20 cm – około 12 porcji

Wartości odżywcze

  100 g porcja
Kcal 362 456
B 5,1 6,5
T 24,8 31,3
W 29,8 36,7

Obliczone na podstawie wykorzystanych składników. Wartości BTW podane w gramach.


Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (bez termoobiegu). Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce łączymy jajka, cukier i sól. Nie ubijamy, tylko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną masę czekoladową (lekko ciepłą) i mieszamy za pomocą trzepaczki. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i wszystko razem łączymy. 

Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i wkładamy na około 30 minut do piekarnika. 

Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

brownie z mascarpone

W czasie studzenia ciasta przygotowujemy frużelinę. Do niewielkiego garnka wsypujemy wiśnie (zmrożone), dodajemy cukier i zaczynamy wszystko razem podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie zaczną puszczać soki. W miseczce rozrabiamy mąkę z wodą i kiedy wiśnie zaczynają się gotować, to dodajemy tę mieszankę do nich i dokładnie mieszamy całość. Zagotowujemy wszystko razem i wyłączamy gaz.

Żelatynę zalewamy wodą i czekamy aż napęcznieje, a następnie dodajemy ją do gorących wiśni. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy całość przestygnie, możemy włożyć frużelinę do lodówki, aby szybciej zaczęła się ściągać.

Do miski wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać na wysokich obrotach. Kiedy śmietanka zaczyna gęstnieć, to dodajemy cukier i wanilię, a następnie mascarpone i wszystko razem mieszamy, aż krem stanie się puszysty. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i czekamy chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodajemy ją do kremu i chwilkę wszystko razem ubijamy do połączenia składników. 

Gotowy krem rozsmarowujemy delikatnie na wystudzonym spodzie brownie i wkładamy do lodówki na pół godziny, aby krem stężał i się schłodził. Na koniec wierzch dekorujemy tężejącą frużeliną i schładzamy kolejne 30 minut. 

Przed podaniem wyciągamy z lodówki i chwilkę czekamy przed pokrojeniem, ponieważ zimne brownie trudno się kroi.


Smacznego!



Leave a Reply