Bułeczki ze śliwkami
Domowe drożdżóweczki zawsze i wszędzie będą hitem! Ich zapach rozchodzący się po domu sprawia, że ślinka cieknie, a na buzi pojawia się uśmiech. Tym razem wersja ze śliwkami, bo to one o tej porze królują. Idealne w towarzystwie kakao lub pysznej kawy. Od razu mamy więcej energii i chce się dalej pracować. Po takich bułeczkach zapomnicie o drożdżówkach z cukierni!
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 16 śliwek (jeśli są małe, to więcej)
- 3 łyżki cukru + pół łyżeczki cynamonu
- mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- lukier: 5 łyżek cukru pudru + sok z cytryny
Czas przygotowania
30 minut przygotowania + 60 minut wyrastania + 20 minut pieczenia
Liczba porcji
16 bułeczek
Wartości odżywcze w jednej bułce (bez lukru)
- Kalorie: 234
- Białko: 7,2 g
- Tłuszcze: 7,2 g
- Węglowodany: 34,6 g
Przygotowanie
Zaczynamy od zaczynu. Mleko delikatnie podgrzewamy. Wkruszamy do niego drożdże i dodajemy po łyżeczce mąki i cukru. Odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę i dodajemy cukier. Masło rozpuszczamy.
Do mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy roztrzepane jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) i rozpuszczone masło. Na początku wszystko mieszamy łyżką, a następnie zaczynamy wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Robotem zajmuje to około 10-15 minut. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przewiewu na godzinę.
Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na ćwiartki. Oprószamy trzema łyżkami cukru i cynamonem. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części. Na każdy kawałek kładziemy po kilka cząstek śliwek i dokładnie zalepiamy bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem.
Przygotowane bułeczki smarujemy przed pieczeniem mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego!
1 thought on “Bułeczki ze śliwkami”