Cannelloni z mięsem
I znowu po włosku, a jak po włosku to makaron. Tym razem zapiekanka cannelloni, czyli makaronowymi grubymi rurkami z mięsnym nadzieniem, a wszystko skryte pod sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Nie powiecie mi, że nie lubicie! Wbrew pozorom nie jest to danie aż tak pracochłonne. Owszem, składa się z kilku elementów, ale każdy z nich jest dość prosty w wykonaniu. Najwięcej czasu wymaga mięso, które powinno się dusić na małym ogniu. Ale to właśnie dzięki temu ten smak jest głęboki i wielowymiarowy i ma w sobie „to coś”. Wydawać by się mogło, że ta potrawa niewiele się różni od KLASYCZNEJ LASAGNE, ale jednak forma i odrobinę inny sos mięsny sprawiają, że cannelloni czymś zupełnie innym i zdecydowanie warto go spróbować. Tak dla odmiany 🙂
Składniki
Sos mięsny
- 30 dag mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo-wołowego)
- 130 g kremowego serka (np. ricotta, może być również mascarpone)
- 2 mięsiste pomidory
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- szklanka passaty pomidorowej
- kilka listków świeżej bazylii*
- 2-3 gałązki świeżego tymianku*
- gałązka świeżego oregano*
- sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy
- puszka pomidorów (krojonych lub w całości)
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
Beszamel
- duża łyżka masła
- łyżka mąki
- ok. szklanki zimnego mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- 10-15 rurek makaronu cannelloni
- 50 g tartego żółtego sera (najlepiej twardy np. parmezan lub Grana Padano)
- kulka mozzarelli
* świeże zioła można zastąpić suszonymi (wtedy dodajemy ich po około łyżeczce)
Czas przygotowania
75 minut przygotowania i składania + 40 minut pieczenia
Liczba porcji
4 porcje
Wartości odżywcze w porcji
- Kalorie: 685
- Białko: 36,8 g
- Tłuszcz: 39,5 g
- Węglowodany: 49,8 g
Przygotowanie
Sos mięsny
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory obieramy ze skórki, a następnie usuwamy nasionka i kroimy miąższ w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę (trzymamy ją na małym ogniu) i wrzucamy na nią cały, nieobrany ząbek czosnku. Podsmażamy go przez kilka minut. To sprawi, że oliwa nabierze odpowiedniego aromatu, a czosnek się nie przypali. Kiedy oliwa jest już rozgrzana, to wrzucamy cebulę i szklimy ją przez chwilę, a czosnek wyciągamy z patelni, obieramy z łupinki i drobniutko siekamy. Na zaszkloną cebulę wrzucamy mięso i smażymy wszystko razem. Dodajemy również pomidory. Za pomocą widelca, rozgniatamy większe grudki mięsa. Kiedy już dobrze się podsmaży, to na patelnię dodajemy posiekany czosnek, passatę i zioła (łodyżek świeżego tymianku nie dodajemy, tylko listki). Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę, dodajemy serek i doprawiamy sos solą i pieprzem. Sos pozostawiamy na kilkanaście minut na małym ogniu bez przykrycia, aby ewentualny nadmiar płynu odparował. Sos powinien mieć bardzo kremową konsystencję. Gotowy sos odstawiamy na bok.
Sos pomidorowy
W małym garnku rozgrzewamy oliwę i wlewamy pomidory z puszki, a następnie przeciskamy ząbek czosnku do nich. Do pomidorów dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy pod przykryciem całość przez 10 minut. Po tym czasie blendujemy sos na gładko i sprawdzamy smaki i ewentualnie jeszcze go doprawiamy. Sos odstawiamy na bok.
Beszamel
W garnku rozgrzewamy masło i kiedy się rozpuści, to wsypujemy mąkę. Mieszamy dość energicznie i kiedy mąka się zaparzy, to wlewamy mleko. Mieszamy cały czas najlepiej za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Beszamel gotowy.
Składanie dania
Pozostaje tylko zebrać wszystko i stworzyć nasze danie. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy połowę sosu pomidorowego. Rurki makaronu moczymy w wodzie i każdą nadziewamy mięsnym sosem, a następnie układamy je na sosie ciasno obok siebie. Na napełnione rurki wylewamy resztę sosu pomidorowego, a następnie rozsmarowujemy na tym beszamel. Całość obsypujemy tartym żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zapiekamy bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Przed podaniem i pokrojeniem cannelloni odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie soki się uspokoiły.
Smacznego!