Carbonara
To jak to właściwie jest z tą carbonarą, powinna być na bazie śmietany czy jednak nie? Niestety i o to toczą się spory, bo jedni mówią tak, a inni inaczej. Co ciekawe, nawet we Włoszech można spotkać różne wersje tego dania. Jeśli o mnie chodzi, to zdecydowanie wolę opcję bez śmietany i na taką carbonarę jest poniższy przepis. Błyskawiczny – jak to makaron. Bazą sosu są jajka i to na nie należy zwrócić szczególną uwagę. Aby carbonara wyszła taka, jak należy, musimy uważać, aby jajka się nie ścięły, ale delikatnie zgęstniały, tworząc pyszny sos otulający makaron spaghetti. A w połączeniu z boczkiem oraz serem wszystko smakuje wyśmienicie!
Składniki
- 160 g makaronu spaghetti
- 6-7 plastrów boczku wędzonego (pancetty)
- ząbek czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 2 jajka
- 4 łyżki startego twardego sera (parmezan, Grana Padano)
- sól, pieprz
Czas przygotowania:
około 20 minut
Liczba porcji:
2
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka roztrzepujemy z solą i i pieprzem w miseczce. Boczek kroimy w kostkę i zaczynamy go podsmażać na patelni. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz i boczek się przyrumieni, to dodajemy przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku. Na małym ogniu przez chwilę podgrzewany całość, a następnie dodajemy makaron i smażymy jeszcze przez 3 minuty.
Następnie patelnię ściągamy z ognia i odstawiamy na 2 minuty, po czym wlewamy jajka i dodajemy starty ser. Mieszamy cały czas, aby jajka z serem się połączyły, obtoczyły makaron, ale się nie ścięły, tylko utworzyły aksamitny sos.
Przekładamy na talerze i podajemy.
Smacznego!
1 thought on “Carbonara”