Carbonara

Carbonara

To jak to właściwie jest z tą carbonarą, powinna być na bazie śmietany czy jednak nie? Niestety i o to toczą się spory, bo jedni mówią tak, a inni inaczej. Co ciekawe, nawet we Włoszech można spotkać różne wersje tego dania. Jeśli o mnie chodzi, to zdecydowanie wolę opcję bez śmietany i na taką carbonarę jest poniższy przepis. Błyskawiczny – jak to makaron. Bazą sosu są jajka i to na nie należy zwrócić szczególną uwagę. Aby carbonara wyszła taka, jak należy, musimy uważać, aby jajka się nie ścięły, ale delikatnie zgęstniały, tworząc pyszny sos otulający makaron spaghetti. A w połączeniu z boczkiem oraz serem wszystko smakuje wyśmienicie!


Składniki

  • 160 g makaronu spaghetti
  • 6-7 plastrów boczku wędzonego (pancetty)
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startego twardego sera (parmezan, Grana Padano)
  • sól, pieprz

Czas przygotowania:

około 20 minut

Liczba porcji:

2


Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka roztrzepujemy z solą i i pieprzem w miseczce. Boczek kroimy w kostkę i zaczynamy go podsmażać na patelni. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz i boczek się przyrumieni, to dodajemy przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku. Na małym ogniu przez chwilę podgrzewany całość, a następnie dodajemy makaron i smażymy jeszcze przez 3 minuty.

carbonara

Następnie patelnię ściągamy z ognia i odstawiamy na 2 minuty, po czym wlewamy jajka i dodajemy starty ser. Mieszamy cały czas, aby jajka z serem się połączyły, obtoczyły makaron, ale się nie ścięły, tylko utworzyły aksamitny sos.

Przekładamy na talerze i podajemy.


Smacznego!



1 thought on “Carbonara”

  • Pingback: Carbonara | FlyB Kulinaria

Leave a Reply