Chałka

Chałka

Chałka to klasyczne, puszyste i lekko słodkie maślane ciasto drożdżowe. Niby nic wielkiego, a jednak ma w sobie coś wyjątkowego. Mięciutkie ciasto obsypane kruszonką z dodatkiem konfitury lub miodu, które rozsiewa po domu ten magiczny zapach… To jest właśnie to! Kto raz spróbował domowej chałki drożdżowej, ten wie, że żadna inna jej nie dorówna. Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem, kiedy najlepiej smakowała podana z kubkiem mleka lu kakao i domową konfiturą. Czy nie jest więc to idealny przepis z okazji Dnia Dziecka? W dodatku jest banalnie prosty. Ma jednak jedną wadę… Wymaga cierpliwości podczas oczekiwania aż minie cały proces wyrabiania i wyrastania do momentu, kiedy będzie można przejść do jedzenia.


Składniki

  • 450 g mąki pszennej + łyżka
  • 50 g cukru + łyżka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • jajko
  • kruszonka: 50 g zimnego masła, 4 łyżki mąki, 3 łyżki cukru i opcjonalnie szczypta cynamonu450 g mąki pszennej + łyżka

Czas przygotowania

20 minut + 1,5 godziny wyrastania + 30 minut pieczenia

Liczba porcji

jedna duża (wręcz gigantyczna) chałka – około 12 grubych kawałków

Wartości odżywcze w porcji (ok. 80 g):

  • Kalorie: 260
  • Białko: 6,4 g
  • Tłuszcz: 8,1 g
  • Węglowodany: 40 g

Przygotowanie

Zaczynamy od rozczynu. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukru i około 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce. Kiedy drożdże zaczęły pracować, przekładamy rozczyn do mąki, wlewamy mleko, masło i jajko. Wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie i odchodzące od ręki ciasto. Oprószamy je mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godziny).

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 3 lub 4 kawałki i każdy rolujemy w podłużny wałek. Z takich pasów zaplatamy warkocz, przekładamy go na blachę do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

Uwaga: Aby zapleść chałkę z czterech pasów ciasta, należy każdy zewnętrzny kawałek przekładać przez dwa paski. Z ciasta można również upiec dwie lub trzy mniejsze chałki, choć uważam, że taka jedna ogromna robi wrażenie 😉

Z mąki, masła, cukru i cynamonu zagniatamy kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośniętą chałkę smarujemy mlekiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy około 20 minut.

Studzimy i jemy póki jeszcze ciepła.

Jeśli chałka po 1-2 dniach stanie się sucha, to nie wyrzucajcie jej, tylko zróbcie pyszne TOSTY FRANCUSKIE. Będą świetnym rozwiązaniem na śniadanie lub podwieczorek.


Smacznego!



Dodaj komentarz