Chleb żytni z suszonymi pomidorami

Chleb żytni z suszonymi pomidorami

Wbrew pozorom, upieczenie domowego chleba nie jest niczym trudnym. A takie świeżo upieczone pieczywo roztacza w całym domu magiczny aromat, który zawsze wpływa pozytywnie i wprowadza w lepszy nastrój. W ofercie sklepów możemy znaleźć mnóstwo mąk i mieszanek do wypieku domowego chleba, które mogą nam tę czynność ułatwić. Wystarczy dobrze poszukać i wybrać to, co ma najlepszy skład. W domu dodamy tylko wodę, drożdże i sól, poczekamy chwilę aż wyrośnie, upieczemy i gotowe! Nawet Ci, którzy uważają się za marnych kucharzy, przygotują taki domowy chleb bez problemu. Ja dziś użyłam mieszanki do wypieku chleba żytniego, do której dodałam suszone pomidory. Chleb wyszedł naprawdę dobry, pięknie wyrósł i miał lekko pomidorowy aromat. A do tego mogłam go jeść jeszcze przez 4 dni, ponieważ zachował świeżość i nie zamienił się w kamień następnego ranka.

Składniki

  • mieszanka do wypieku chleba żytniego marki Polskie Młyny
  • 370 ml ciepłej wody
  • opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • siemię lniane

Przygotowanie

Pomidory wyciągamy z zalewy i odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Następnie

Mieszankę mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól i wodę. Mieszamy łyżką drewnianą, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli mamy możliwość, to możemy użyć miksera z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Podczas wyrabiania dodajemy też pomidory i odstawiamy ciasto na 20 minut.

chleb żytni
chleb żytni

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Obsypujemy je siemieniem lnianym.

Chleb pieczemy przez 50 minut i studzimy na kratce.

chleb żytni

Smacznego!


Dodaj komentarz