Chlebek migdałowy
Szczerze przyznaję, że kiedy pierwszy raz przygotowywałam ten chlebek, to zamysł był taki, aby było to ciasto migdałowe z jabłkami na deser. Jednak kiedy go spróbowałam, to stwierdziłam, że może ciasto nie wyszło idealne, ale za to jest to fantastyczny chlebek na słodko, który sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla pieczywa na śniadanie czy podwieczorek. Smakuje świetnie z konfiturami i serkami lub jako dodatek do jogurtu. Jest w pełni bezglutenowy, więc można śmiało po niego sięgać przy uczuleniach oraz na diecie low-carb czy keto. Ten chlebek migdałowy pięknie pachnie cynamonem i wanilią, nie jest suchy, a przede wszystkim ultrazdrowy!
Składniki
- 150 g mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki pszennej/lnianej/kokosowej
- 2 łyżki erytrytolu lub miodu (lub jeśli nie mamy to białego/brązowego cukru)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 120 ml mleka kokosowego (można wykorzystać zwykłe lub inne roślinne)
- 2 jajka
- łyżka płynnego masła lub oleju kokosowego
- kopiasta łyżka masła orzechowego (u mnie krem z nerkowców, ale może być dowolne)
- pół łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli naturalnego aromatu z wanilii
-
dodatki:
- jabłko
- 2 łyżki płatków migdałowych
- ulubione bakalie (1-2 łyżki)
Czas przygotowania
10 minut
Czas pieczenia
30 minut
Temperatura
180 st. (góra-dół)
Liczba porcji
10-12 porcji (po około 65-55 g każda)
Całość = klasyczna keksówka lub mała tortownica
Wartości odżywcze
100 g | porcja (60g) | |
Kcal | 211 | 127 |
B | 12,2 | 7,3 |
T | 14,2 | 8,5 |
W | 9,6 | 5,8 |
Przygotowanie
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy mąki, erytrytol lub cukier, proszek do pieczenia, cynamon i je mieszamy ze sobą. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, płynny tłuszcz, wanilię oraz, jeśli używamy, to miód. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i wszystko mieszamy łyżką.
Jabłko kroimy w średnią kostkę (można również zetrzeć na tarce, wtedy chlebek będzie bardziej wilgotny), wsypujemy do ciasta i ponownie mieszamy. Jeśli chcemy ciasto wzbogacić, to dodajemy jeszcze wybrane bakalie, np. żurawinę, rodzynki lub posiekane orzechy.
Foremkę natłuszczamy delikatnie lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Przed wyciągnięciem chlebka sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony.
[shopeneo-widget id=”e4f93204-65e5-40eb-9486-bd8622ace8bb”]
Po lekkim wystudzeniu można jeść.
Taki chlebek migdałowy polecam jeszcze ciepły z dodatkiem serka lub jogurtu i świeżych owoców, lub domowych konfitur.
Smacznego!