Chłodnik z awokado i ogórka

Chłodnik z awokado i ogórka

Uwielbiam chłodniki. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia w CHŁODNIKU LITEWSKIM i jak tylko można kupić botwinkę, to od razu zabieram się za ten przepis. Ale przecież, na litewskim świat chłodników się nie kończy! Dzisiejszy przepis to moc orzeźwienia w upalne dni. Za każdym razem kiedy go zajadam, to przypominają mi się greckie wakacje, smaki śródziemnomorskie i prawdziwy sos tzatziki. Ten chłodnik właściwie może mieć wiele twarzy, w zależności od tego, z czym go podamy lub jakich ziół użyjemy. Dla mnie jest fantastyczny z pokruszoną fetą, kroplą delikatnej oliwy i chrupiącymi grzankami, ale równie dobrze można go podać z jajkiem na twardo, jajkiem w koszulce, wędzonym łososiem lub po prostu kleksem śmietany. Próbujcie i kombinujcie!


Składniki

  • dojrzałe awokado
  • jeden ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka posiekanej mięty
  • 2-3 listki bazylii
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • mały ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 100 ml mleka kokosowego (można zamienić na inne roślinne lub krowie)
  • 300 g maślanki/kefiru (ok. 1,5 szklanki)
  • sól, pieprz
  • do podania: pokrojony w kostkę ogórek, feta, jajko grzanki, oliwa itp.

Czas przygotowania
5 minut + chłodzenie

Liczba porcji
2

Wartości odżywcze (bez dodatków):

100 g1 porcja
Kcal73261
B2,17,5
T5,218,8
W4,817,1

Przygotowanie

Ogórki obieramy, usuwamy pestki i wkładamy do pojemnika blendera. Awokado wydrążamy i dodajemy do ogórka. Wkładamy również obrany czosnek, imbir, zioła oraz wlewamy sok z cytryny/limonki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. W trakcie miksowania wlewamy powoli mleko oraz maślankę/kefir. Finalnie konsystencja będzie dość gęsta. Można dolać więcej płynu, jeśli wolimy rzadsze zupy. Doprawiamy całość solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Przed podaniem przygotowujemy wybrane dodatki i podajemy prosto z lodówki.


Smacznego!



Dodaj komentarz