Chłodnik z awokado i ogórka

Uwielbiam chłodniki. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia w CHŁODNIKU LITEWSKIM i jak tylko można kupić botwinkę, to od razu zabieram się za ten przepis. Ale przecież, na litewskim świat chłodników się nie kończy! Dzisiejszy przepis to moc orzeźwienia w upalne dni. Za każdym razem kiedy go zajadam, to przypominają mi się greckie wakacje, smaki śródziemnomorskie i prawdziwy sos tzatziki. Ten chłodnik właściwie może mieć wiele twarzy, w zależności od tego, z czym go podamy lub jakich ziół użyjemy. Dla mnie jest fantastyczny z pokruszoną fetą, kroplą delikatnej oliwy i chrupiącymi grzankami, ale równie dobrze można go podać z jajkiem na twardo, jajkiem w koszulce, wędzonym łososiem lub po prostu kleksem śmietany. Próbujcie i kombinujcie!
Składniki
- dojrzałe awokado
- jeden ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka posiekanej mięty
- 2-3 listki bazylii
- sok z połowy cytryny lub limonki
- mały ząbek czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 100 ml mleka kokosowego (można zamienić na inne roślinne lub krowie)
- 300 g maślanki/kefiru (ok. 1,5 szklanki)
- sól, pieprz
- do podania: pokrojony w kostkę ogórek, feta, jajko grzanki, oliwa itp.
Czas przygotowania
5 minut + chłodzenie
Liczba porcji
2
Wartości odżywcze (bez dodatków):
100 g | 1 porcja | |
Kcal | 73 | 261 |
B | 2,1 | 7,5 |
T | 5,2 | 18,8 |
W | 4,8 | 17,1 |
Przygotowanie
Ogórki obieramy, usuwamy pestki i wkładamy do pojemnika blendera. Awokado wydrążamy i dodajemy do ogórka. Wkładamy również obrany czosnek, imbir, zioła oraz wlewamy sok z cytryny/limonki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. W trakcie miksowania wlewamy powoli mleko oraz maślankę/kefir. Finalnie konsystencja będzie dość gęsta. Można dolać więcej płynu, jeśli wolimy rzadsze zupy. Doprawiamy całość solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.




Przed podaniem przygotowujemy wybrane dodatki i podajemy prosto z lodówki.
Smacznego!