Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Kruche i aromatyczne ciasteczka dla każdego, kto nie umie odmawiać sobie słodkich przyjemności. Takie przekąski będą zdecydowanie zdrowsze niż sklepowe ciasteczka owsiane z podejrzaną listą składników. Niestety producenci słodyczy lubią wmawiać nam, że och produkty są fit, są zdrowe i nisko kaloryczne. Prawda jest taka, że są to pseudo zdrowe słodycze, które robią więcej szkody niż pożytku. Nie dajcie się na to nabrać i zróbcie takie smakołyki sami w domu! Na zrobienie ich potrzeba niewiele czasu i wykorzystać do nich można takie bakalie, jakie lubimy. Możemy dowolnie zmieniać ich smak, dopasowując go do własnych upodobań. Kokos? Czekolada? Cynamon? Wanilia? Orzechy? Wszytko można tu dodać i za każdym razem będzie pycha! Skład jest o wiele lepszy, tłuszcze tylko te dobre no i o wiele mniej cukru, choć nadal są słodziutkie i przyjemnie chrupią.


Składniki

  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • szklanka płatków jaglanych
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki mleka (może być również wegańskie)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka masła orzechowego
  • garść ulubionych bakalii np. rodzynek, suszonej żurawiny, nasion, wiórek kokosowych
  • 3 kostki posiekanej czekolady deserowej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki miodu lub cukru (polecam także cukier kokosowy lub stewię)

Czas przygotowania

40 minut

Liczba porcji

ok. 40 ciastek

Wartości odżywcze w jednej sztuce:

  • Kalorie: 50
  • Białko: 1,2 g
  • Węglowodany: 7,6 g
  • Tłuszcz: 1,8 g

Przygotowanie

Do miski wsypujemy płatki owsiane i jaglane, dodajemy bakalie, masło orzechowe, cukier/miód i wlewamy mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Następnie wlewamy olej i wsypujemy posiekaną czekoladę. Dosypujemy mąkę z sodą i wszystko łączymy. Najlepiej zagniatać całość dłonią, aby uzyskać jednolite ciasto. Następnie odrywamy po kawałku, formujemy kuleczki i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Każdą kuleczkę rozpłaszczamy za pomocą zwilżonej łyżki. Tak przygotowane ciasteczka owsiane pieczemy przez około 20 minut w 170 stopniach.


Smacznego!



1 thought on “Ciasteczka owsiane”

  • Pingback: Ciasteczka owsiane | FlyB Kulinaria

Leave a Reply