Ciasteczka (pół)kruche z jabłkami

Ciasteczka (pół)kruche z jabłkami

Te ciasteczka powstały przez przypadek, a takie dania smakują zawsze najlepiej (może prawie zawsze 😉 ). Kiedyś robiłam ciasto ze śliwkami (z tego przepisu) i zostało mi trochę ciasta kruchego (a właściwie półkruchego), więc żeby się nie zmarnowało, to rozwałkowałam je cieniej, pokroiłam i włożyłam do piekarnika obok blachy z ciastem. I okazały się tak dobre, że nie minęło 10 minut po wyjęciu z piekarnika, a już ich nie było! Od tamtej pory, zawsze przygotowuję nieco więcej ciasta i “przy okazji” piekę takie właśnie ciasteczka z dodatkiem kawałków jabłka i cynamonu.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 120 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy (dla smaku i koloru)
  • do wykończenia: jabłko, cynamon i cukier trzcinowy (lub biały)

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, które rozcieramy palcami, a następnie żółtka i ponownie rozcieramy. Kiedy powstaną zacierki, to dodajemy jogurt, który wszystko powinien scalić. Na koniec krótko wyrabiamy na stolnicy, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na ok 15 minut.

Kiedy ciasto się chłodzi, obieramy jabłko i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

Schłodzone ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na około 0,5 cm. Następnie wykrawamy ulubione kształty, kładziemy po jednym plasterku jabłka, przyprószamy szczyptą cynamonu i cukru. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10-15 minut. Kiedy ciasteczka przyrumienią się na brzegach, wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce.

Przygotowanie ciasteczek

 Ostrzegam: znikają szybko! 😉

Ciasteczka po upieczeniu

 

Smacznego!


Dodaj komentarz