Ciasto budyniowe z jabłkami

Ciasto budyniowe z jabłkami

To jest to, co idealnie dopełnia popołudnie z kawą – maślane, półkruche ciasto w połączeniu z delikatną budyniową masą i jabłuszkami właśnie w takich chwilach smakuje najlepiej. Do tego przepisu wykorzystałam to samo ciasto półkruche, na którym piekłam już ciasto ze śliwkami (o takie) lub z którego przygotowywałam ciasteczka (te). Jest ono zdecydowanie jednym z lepszych i bardziej uniwersalnych. Niby to samo, ale jednak za każdym razem i z innymi dodatkami smakuje inaczej i za każdym razem pysznie. Tym razem postawiłam na odsłonę budyniową i nie zawiodłam się. Ciasto wyszło bardzo smaczne, delikatne i bardzo dobrze skomponowało się z jabłkami i budyniem. Słodycz wprost idealna do kawy i herbaty.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka

Przygotowanie

Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i wszystko mieszamy. Dodajemy masło i ucieramy je z suchymi składnikami. Następnie dodajemy żółtka i także wcieramy je w mąkę z masłem. Dodajemy jogurt naturalny i staramy się ugnieść wszystko w całość. Gdyby masa zbyt mocno się lepiła, to dosypujemy odrobinę mąki. Polecam jogurt dodawać stopniowo, bo o ile do lepiącego się ciasta dodać mąkę nietrudno, to do twardego i suchego jogurtu tak łatwo już nie dodamy. Całość krótko zagniatamy i formujemy w kulę. Od ciasta odkrawamy 1/3, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część zawijamy także w folię i wkładamy do lodówki.

Naturalne i zdrowe produkty StraganuZdrowia

Kiedy ciasto się chłodzi, my gotujemy budyń. Ja użyłam budyń śmietankowy z opakowania (wybrałam taki o dobrym składzie i bez cukru). Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i w niej rozprowadzamy budyń. Pozostałą część zagotowujemy z dwiema łyżkami cukru. Kiedy mleko w garnku zaczyna wrzeć, wlewamy do niego część z budyniem i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń ściągamy z gazu i odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Kiedy budyń jest wystudzony (letni), to zabieramy się za składanie ciasta.

kruche z budyniem

Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wkładamy do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy nim dno. Możemy je oprószyć delikatnie kaszą manną lub bułką tartą, które wchłoną ewentualną wilgoć i zapobiegną powstaniu zakalca. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka, a następnie rozsmarowujemy budyń. Staramy się, aby dokładnie pokrył jabłka. Na tarce o grubych oczkach ścieramy zamrożony kawałek ciasta i obsypujemy nim budyń miejsce przy miejscu.

Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy je dobrze wystudzić, bo ciepłe podczas krojenia może się rozpadać.

Smacznego!


Dodaj komentarz