Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Przygotowanie ciasta cytrynowego nie zajmie więcej niż 10 minut, a składników potrzebujemy niewiele i większość z nas ma je w domu. Wystarczy tak niewiele, żeby stworzyć naprawdę smaczne ciasto. Rozwiązanie idealne w razie nagłej ochoty na coś słodkiego, ale lekkiego i orzeźwiającego.


Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 4 jajka
  • ok. 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki skórki otartej z cytryny
  • szczypta imbiru suszonego lub odrobina świeżego startego na tarce

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Do miski wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy olej i sok z cytryny i dalej miksujemy przez chwilę. Następnie do ciasta wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem oraz skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy do połączenia składników (nie za długo).

Masę przekładamy do formy. Ja wybrałam tortownicę o średnicy 24 cm, ale może to być również forma kwadratowa lub keksówka. Ciacho wkładamy teraz do pieca na pół godziny. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdźcie wykałaczką czy na pewno dobrze się upiekło. Jeśli wbity w ciasto patyczek jest suchy to znak, że jest gotowe. 

Gdy ciasto już wystygnie można udekorować je cukrem pudrem lub lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny by jeszcze mocniej zaakcentować smak cytrynowy.


Smacznego!



Leave a Reply