Ciasto czekoladowe z gruszką

Ciasto czekoladowe z gruszką

Najlepszym lekarstwem na chandrę jest… czekolada oczywiście! Po pięknej złotej jesieni nastała nieco bardziej ponura pora. Dni bywają deszczowe i zimne, a my mamy coraz mniej motywacji i ochoty do zrobienia czegokolwiek. Warto więc odrobinę się rozpieścić czymś słodkim i smacznym (byle z głową i nie za dużo 😉 ). Moja dzisiejsza propozycja lekarstwa na zły humor to wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z gruszkami. Uśmiech od ucha do ucha gwarantowany już po pierwszej dawce.

Składniki (keksówka 24 cm)

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 5-6 kostek czekolady deserowej
  • 1 gruszka

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

Rozpoczynamy od wymieszania w jednej misce mąki, proszku do pieczenia oraz kakao. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Czekoladę siekamy w mniejsze kawałeczki.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i olej. Miksujemy wszystko razem aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa lekko zbieleje. Następnie dodajemy jogurt i jeszcze raz wszystko miksujemy pół minuty. Jako ostatnie do miski wsypujemy składniki suche i mieszamy wszystko łyżką. Mieszamy krótko, grudkami się nie przejmujemy.

Połowę masy przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy równomiernie połowę owoców. Owoce zakrywamy drugą częścią masy, wyrównujemy wierzch i układamy resztę gruszki, lekko wciskając każdy kawałek do środka. 

Pieczemy przez około 45-50 minut do suchego patyczka. Należy sprawdzać dokładniej obok owoców, ponieważ w tych miejscach ciasto piecze się najdłużej. Kiedy już się upiekło, wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce.

Smacznego!


Dodaj komentarz