Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone

Intensywnie czekoladowy biszkopt w towarzystwie kremu na bazie serka mascarpone oraz kwaskowych wiśni to coś, co nie może nie smakować dobrze. Mimo, że ciasto to miało wyglądać trochę inaczej, a ja byłam załamana, że nie wyszło takie, jak pierwotnie chciałam, to każdy kto spróbował powiedział, że jest pyszne i wygląda cudownie. Po czasie sama doszłam do tych samych wniosków i od tamtej pory już nie próbuję go poprawiać. A smakuje naprawdę bajecznie i orzeźwiająco. Sprawdzi się idealnie w każdych okolicznościach i z pewnością zachwyci gości.
Składniki (tortownica lub kwadratowa blacha)
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- herbata do nasączenia
Krem
- 200 g serka mascarpone
- 100 g serka sernikowego
- 200 ml śmietany 30-36%
- ok. 1/3 – 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Frużelina wiśniowa
- opakowanie mrożonych wiśni
- 2-3 łyżki cukru
- łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
Biszkopt najlepiej upiec dzień lub przynajmniej kilka godzin wcześniej według tego przepisu.
Wiśnie wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż puszczą sok i zaczną się gotować. Wtedy odlewamy pół szklanki tego soku i rozprowadzamy w nim skrobię. Taką mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i energicznie mieszamy, aby całość uzyskała konsystencję kisielu. Wyłączamy gaz i odstawiamy garnek w chłodne miejsce do wystudzenia. Wiśnie powinny być chłodne przed nałożeniem na ciasto.
[shopeneo-widget id=”2c98efa1-5577-443c-8cd1-a3eb359986bb”]
Do miski dodajemy mascarpone, serek sernikowy, cukier i sok cytryny Wszystko razem miksujemy. W osobnej misce ubijamy śmietankę. Kiedy zaczyna być sztywna, to dodajemy stopniowo masę z mascarpone, cały czas mieszając. Kiedy wszystko połączymy, to sprawdzamy jeszcze dla pewności smak. Gdyby krem był dla nas mało słodki, to dosładzamy (podaję ilość cukru taką, jaką ja dodaję i która według mnie jest optymalna;) ). Krem odstawiamy do lodówki aby lekko stężał.
Z biszkopta skrawamy górną warstwę, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy go do blachy, w której się piekł. Nasączamy go następnie miejsce przy miejscu herbatą. Może być czarna lub owocowa. W moim przypadku była to herbata malinowa. Kiedy wiśnie są już chłodne, to możemy nakładać je razem z kremem na biszkopt. Sugeruję robić to dość niedbale, tzn. nakładamy kilka łyżek kremu na biszkopt, następnie kilka łyżek wiśni i dopiero teraz rozsmarowujemy delikatnie wszystko razem. Później znowu trochę kremu, trochę wiśni i rozsmarowujemy. I tak dalej do wykończenia wiśni i kremu. Dzięki temu kolory będą się przenikały i uzyskamy bardzo ładnie cieniowany krem na cieście. Wierzch można jeszcze posypać startą czekoladą, najlepiej gorzką lub deserową. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziło.


Smacznego!
1 thought on “Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone”