Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami

To ciasto jest niezawodne. Zawsze kiedy nie mam akurat pomysłu na to, co by tu upiec w sobotę i nie chcę, by zajęło to dużo czasu, z pomocą przychodzi mi ciasto jogurtowe. Nie jest nudne, bo możemy użyć do niego niemal wszystkich owoców i inaczej wykończyć – raz kruszonką, raz lukrem, raz cukrem pudrem, co tylko przyjdzie nam do głowy. Robiłam je setki razy w różnych odsłonach i za każdym razem było pyszne. Dzisiaj będzie w wersji z plasterkami jabłek oraz cukrem trzcinowym.

Składniki (tortownica 24 cm)

  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej
  • dodatkowo do dekoracji: kruszonka, lukier, cukier puder lub cukier trzcinowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jeden duży jogurt naturalny (ok 220 g)
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • owoce (jabłka, truskawki, śliwki, gruszki itp.)

Przygotowanie

Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni (góra-dół).

Składniki powinniśmy godzinę wcześniej pozostawić w temperaturze pokojowej. Unikniemy wtedy zakalca w cieście.

Przygotowujemy owoce, czyli usuwamy pestki, obieramy ze skórki itp. – wszystko w zależności od tego, co wybraliśmy do ciasta. U mnie są to jabłka (4 sztuki), które obieram i usuwam gniazda nasienne oraz kroję w plasterki.

Jajka, cukier i olej miksujemy razem aż uzyskamy gładką jasną masę, a cukier się rozpuści. Następnie dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Możemy masę “uperfumować” cukrem waniliowym (nie wanilinowym!), ekstraktem z wanilii lub ziarnami wyłuskanymi z laski wanilii. 

ciasto jogurtowe

Do składników mokrych wsypujemy mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy ale niezbyt długo. Dosłownie chwilę aż składniki się połączą. Grudkami się nie przejmujemy, mogą zostać. Ciasto będzie gęste i ciągnące ale takie ma być. Wszystko przekładamy do foremki. Na wierzchu układamy owoce.

Możemy całość posypać kruszonką ugniecioną ze 100 g masła, 100 g mąki i 100 g cukru lub cukrem trzcinowym.

Pieczemy przez około 50 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy foremkę na 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy ciasto i studzimy już na blacie. 

Jeśli nie robiliśmy kruszonki do ciasta, to po wystudzeniu możemy udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru o soku z cytryny lub po prostu przyprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


Dodaj komentarz