Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Każdy tak czasem ma, że nagle nabiera ochoty na coś słodkiego. Jakieś ciasto, ciasteczko, czekoladka… Coś małego słodkiego tak za nami chodzi, że przekopujemy szafki, aby coś znaleźć, co zaspokoi tę potrzebę. A gdyby tak, zamiast szukać, upiec szybkie i w dodatku bardzo zdrowe ciasto kokosowe, w którym nie znajdziecie ani cukru, ani białej mąki, a mimo to będzie słodkie i pyszne? Odkąd odkryłam mąkę kokosową i migdałową, to ciągle szukam sposobów na ich wykorzystanie i próbuję nimi zastępować mąkę pszenną w wielu przepisach. I w wyniku takich “eksperymentów”, podczas gdy właśnie zachciało mi się czegoś słodkiego, upiekłam ciasto kokosowe, które absolutnie skradło moje serce. Delikatne, wilgotne, o lekko kokosowym posmaku i aromacie sprawiło, że chciałam zjeść od razu całą porcję! A żeby było jeszcze zdrowiej, to cukier zastąpiłam erytrytolem (polecam!), który swoją rolę spełnił, a ciasto nie straciło na smaku ani trochę. To jak, może macie ochotę na coś słodkiego?


Składniki

  • 4 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki migdałowej (tartych na drobno migdałów)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki erytrytolu (można zastąpić cukrem, stewią lub ksylitolem)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
  • duże jajko
  • 200 ml mleka (można zastąpić dowolnym napojem wegańskim)
  • garść świeżych lub mrożonych porzeczek/borówek (można też dodać pokrojone jabłka)
  • opcjonalnie: orzechy, czekolada
  • szczypta soli

Czas przygotowania
10 minut

Czas pieczenia
45 minut

8 porcji
po ok. 50-55 g

Wartości odżywcze

100 gporcja
Kcal246129
B7,54
T20,810,9
W9,85,2
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników. Wartości BTW podane w gramach.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Małe prostokątne naczynie żaroodporne natłuszczamy cienko masłem (polecam piec właśnie w naczyniu ceramicznym lub żaroodpornym).

W misce mieszamy mąki, cukier lub słodzik, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Tłuszcz rozpuszczamy i dodajemy z jajkiem i mlekiem do suchych składników. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Wyrównujemy wierzch i układamy na nim owoce oraz orzechy/czekoladę.

Pieczemy przez około 40-45 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Studzimy, dekorujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów i podajemy. Ciasto świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.


Smacznego!



Leave a Reply