Ciasto kruche z połówkami jabłek

Ciasto kruche z połówkami jabłek

To ciasto to coś pomiędzy KLASYCZNĄ SZARLOTKĄ, a jabłkami PIECZONYMI W CIEŚCIE KRUCHYM. Smakuje fantastycznie i sprawdzi się przy każdej okazji. Idealne na weekend do kawki i herbatki z rodziną i przyjaciółmi. Do tego ciasta najlepiej pasują winne jabłka takie jak Szara Reneta czy papierówka. Jeśli takich nie dostaniecie, to poproście w sklepie o jabłka najlepsze do ciast, które nie mają za dużo soku. Dzięki temu, podczas pieczenia staną się mięciutkie, ale sok nie zostanie wchłonięty do ciasta, które pozostanie kruche. Takie ciasto z połówkami jabłek polecam jeść jeszcze lekko ciepłe z lodami waniliowymi. Niebo w gębie!


Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g serka śmietankowego
  • pół szklanki cukru drobnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 średnie winne jabłka
  • 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej kwaskowej)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek

Czas przygotowania

60 minut

Liczba porcji

8

Wartości odżywcze w porcji:

  • Kalorie: 400
  • Białko: 6,3 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 56,5 g

Przygotowanie

Z mąki cukru, masła, serka i żółtek oraz proszku do pieczenia zagniatamy dość szybko i sprawnie ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części (jedna nieco większa od drugiej) i obie chłodzimy w lodówce przez około 15 minut.

W tym czasie obieramy jabłka, przekrawamy je na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne, tak aby w każdej połówce zrobić dołek. Jabłka oprószamy cynamonem i kardamonem. Konfiturę mieszamy z rodzynkami i migdałami. Możemy dodać jeszcze odrobinę cynamonu i kardamonu dla aromatu. Każdy dołek w jabłku napełniamy takim farszem.

Z lodówki wyciągamy jedną część ciasta i rozwałkowujemy ją na wielkość foremki. Wystające brzegi przycinamy nożem. Ciasto oprószamy delikatnie bułką tartą, która wchłonie ewentualną wilgoć z jabłek i ochroni tym samym ciasto. Na cieście układamy jabłka obok siebie płaską stroną do dołu. Jeśli jabłka będą dość kwaśne to teraz można je dodatkowo oprószyć cukrem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na odrobinę większą powierzchnię niż dno foremki i przykrywamy nią jabłka. Uważamy przy tym, aby ciasto nie popękało w przestrzeniach pomiędzy jabłkami, tylko otuliło je z każdej strony (stąd potrzebujemy większej powierzchni ciasta). Brzegi delikatnie dociskamy. Wierzch możemy posmarować roztrzepanymi białkami z jajek wymieszanymi z odrobiną mleka.

Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40-45 minut.

Przed podaniem delikatnie studzimy, ale warto jeść je jeszcze na ciepło z lodami lub sosem waniliowym.


Smacznego!



Leave a Reply