Ciasto kruszonkowe z owocami

Ciasto kruszonkowe z owocami

Ekspresowy deser dla zabieganych i tych, którzy lubią kwaskowe słodycze. Mocno owocowa tarta z chrupiącą kruszonką z pewnością posmakuje gościom i domownikom. Powstaje w błyskawicznym tempie, bo jak sama nazwa wskazuje, ciasto bazuje na zwykłej kruszonce zagniecionej z masła, cukru, mąki i żółtka. Bez miksera, bez długiego ugniatania i chłodzenia. Rach-ciach i gotowe! Możemy dodać do niego właściwie każde owoce, ale według mnie to ciasto najlepiej smakuje z owocami leśnymi lub wiśniami. Wtedy jest bardziej wyraziste, a słodycz jest przyjemnie przełamana kwaśnym smakiem. I wcale nie musimy czekać na takie ciasto do lata, bo bez obaw możemy wykorzystać mrożone owoce. To taki powiew wakacji nawet w środku zimy.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • jedno żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka zimnej wody
  • opakowanie mrożonych owoców
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Mrożone owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i delikatnie podgrzewamy. Nie chcemy ich całkowicie rozgotować, ale lekko podgrzać do momentu, aż puszczą sok i cukier się rozpuści. W zależności od kwasowości owoców, cukru dodajemy więcej lub mniej. Ja użyłam mrożonych owoców leśnych i wiśni, ale można wykorzystać tu jabłka, brzoskwinie czy truskawki. Kiedy w garnku pojawi się sok z owoców, to wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, cukier puder, sól i ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtko, wodę i ponownie ucieramy.

Foremkę na tartę lub tortownicę smarujemy cienko masłem. Na dno wysypujemy równą warstwą około pół kruszonki. Na to wykładamy owoce i ponownie posypujemy kruszonką.

Wstawiamy na 30-40 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni.

Ciasto na spodzie wyjdzie miękkie i wilgotne, jeśli używamy mokrych owoców (np. takich jak u mnie), ponieważ sok z owoców “wejdzie” w spód. Aby był bardziej kruchy, to można najpierw podpiec sam spód, a następnie wyłożyć na niego owoce i wierzchnią warstwę kruszonki i ponownie zapiec. Jeśli zrobimy ciasto z mniej soczystymi owocami, to spód od razu powinien wyjść kruchy (bez podpiekania). Po upieczeniu ciasto polecam dobrze wystudzić przed pokrojeniem, ponieważ takie świeże i ciepłe jest zbyt miękkie. Będzie się rozpadało podczas krojenia. Ciepłe najlepiej jeść łyżką prosto z foremki 😉

Smacznego!


Dodaj komentarz