Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Z okazji Dnia Ciasta Marchewkowego (które to przypada na 3.02) postanowiłam upiec… ciasto marchewkowe! Niezbyt to wyszukane, ale chyba w ten sposób najlepiej uczcić ten dzień, prawda? Marchewka to jak wiadomo bogactwo beta-karotenu i witaminy A, więc warto po nią sięgać, by mieć zdrową skórę i wzrok. Ciasto przygotowane z jej udziałem jest bardzo szybciutkie, wilgotne i pachnące. W Szwajcarii bardzo popularny jest tort marchewkowy, natomiast w Stanach Zjednoczonych często jada się placek marchewkowy o orzechowo-korzennym smaku. U mnie dziś ciasto w wersji z orzechami i cynamonem o lekko karmelowym smaku, które na zewnątrz wykończone jest pysznym i lekkim kremem jogurtowo-serowym. Na deser w pochmurny dzień wprost idealne!

Składniki

  • 250 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru (użyłam cukru kokosowego, który nadaje bardziej karmelowy smak, ale można użyć zwykłego białego lub cukru trzcinowego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po pół łyżeczki suszonego imbiru i kardamonu
  • 2 garście bakalii (u mnie to mieszanka nerkowców, migdałów i rodzynek)
  • 100 g serka sernikowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

W misce roztrzepujemy jajka z cukrem i podczas ubijania stopniowo dolewamy olej. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy. Do mokrych składników dodajemy suche oraz marchew i szybko mieszamy. Na koniec wsypujemy posiekane bakalie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce.

Kiedy ciasto się studzi, możemy przygotować krem. Śmietankę ubijamy na sztywno. W misce mieszamy serek z jogurtem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.

Takim kremem smarujemy zimne (!) ciasto. Wierzch można udekorować orzechami. Warto (choć nie jest to konieczne) odstawić ciasto jeszcze na około 2 godziny do lodówki, aby krem połączył się z ciastem i lekko stężał.

marchewkowe

Smacznego!


Dodaj komentarz