Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane, czyli klasyka. Maślane i pulchne ciasto w połączeniu z kwaskowymi śliwkami i chrupiącą kruszonką zawsze się sprawdzi i każdemu posmakuje, a z kawą jest najlepsze. Muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem naszych babć, które przygotowywały takie ciasto ręcznie, ucierając masło z cukrem ca pomocą drewnianej pałki przez kilkadziesiąt minut. Mi już przy kilkunastu minutach z mikserem się dłuży 🙂
A tym ciastem otwieram sezon na śliwki u siebie. W głowie już kłębią się pomysły na kolejne przepisy!


Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 śliwek przekrojonych na połówki
  • kruszonka: 50 g masła, 100g cukru, 100 g mąki

Czas przygotowania

20 minut przygotowania + 45 minut pieczenia

Liczba porcji

tortownica o średnicy 24 cm
około 8-10 porcji po 150 g

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 425
  • Białko: 6,9 g
  • Tłuszcz: 17,2 g
  • Węglowodany: 60,5 g

UWAGA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie

Zaczynamy od kruszonki. Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc grudki. Odstawiamy na bok.

Do miski wkładamy masło oraz cukier i ucieramy wszystko na jasną, puszystą masę. Kiedy cukier i masło się połączą, to dodajemy po kolei jajka dalej ucierając. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mąkę z proszkiem mieszamy w oddzielnej misce i przesiewamy do masy maślanej. Dodajemy również mleko i śmietanę. Wszystko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.

ciasto ze śliwkami

Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo roprowadzamy. Na powierzchni układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość obsypujemy równomiernie kruszonką.

Ciasto pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka.

maślane ciasto ze śliwkami

Smacznego!



1 thought on “Ciasto ucierane ze śliwkami”

Dodaj komentarz