Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane, czyli klasyka. Maślane i pulchne ciasto w połączeniu z kwaskowymi śliwkami i chrupiącą kruszonką zawsze się sprawdzi i każdemu posmakuje, a z kawą jest najlepsze. Muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem naszych babć, które przygotowywały takie ciasto ręcznie, ucierając masło z cukrem ca pomocą drewnianej pałki przez kilkadziesiąt minut. Mi już przy kilkunastu minutach z mikserem się dłuży 🙂
A tym ciastem otwieram sezon na śliwki u siebie. W głowie już kłębią się pomysły na kolejne przepisy!
Składniki
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- pół szklanki mleka
- pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 śliwek przekrojonych na połówki
- kruszonka: 50 g masła, 100g cukru, 100 g mąki
Czas przygotowania
20 minut przygotowania + 45 minut pieczenia
Liczba porcji
tortownica o średnicy 24 cm
około 8-10 porcji po 150 g
Wartości odżywcze w porcji
- Kalorie: 425
- Białko: 6,9 g
- Tłuszcz: 17,2 g
- Węglowodany: 60,5 g
UWAGA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie
Zaczynamy od kruszonki. Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc grudki. Odstawiamy na bok.
Do miski wkładamy masło oraz cukier i ucieramy wszystko na jasną, puszystą masę. Kiedy cukier i masło się połączą, to dodajemy po kolei jajka dalej ucierając. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mąkę z proszkiem mieszamy w oddzielnej misce i przesiewamy do masy maślanej. Dodajemy również mleko i śmietanę. Wszystko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.

Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo roprowadzamy. Na powierzchni układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość obsypujemy równomiernie kruszonką.
Ciasto pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka.




Smacznego!
1 thought on “Ciasto ucierane ze śliwkami”