Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Soczyste i lekko kwaskowe wiśnie w galaretce na wilgotnym biszkopcie i pod delikatnym kremem śmietanowym. Brzmi pysznie? I takie właśnie jest to ciasto. Pełne smaków, orzeźwiające i lekkie. Jego przygotowanie wymaga od nas nieco więcej czasu, ale zapewniam, że warto. Świetnie sprawdzi się latem i zimą. Zapraszam na ciasto z wiśniami.

Składniki (tortownica 24 cm)

  • 800 g wiśni mrożonych bez pestek (2 opakowania)
  • 1,5 opakowania galaretki wiśniowej
  • 400 g serka sernikowego
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody
  • 5-6 kostek czekolady 
  • odrobina soku z cytryny
  • biszkopt przygotowany z tego przepisu
  • do nasączenia: szklanka wody, łyżeczka cukru i łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Biszkopt warto upiec (z przepisu z linku) kilka godzin wcześniej, a najlepiej dzień wcześniej (np. wieczorem). 

Wiśnie wsypujemy do garnka i pozostawiamy do rozmrożenia. Możemy je także lekko podgrzewać na najmniejszym ogniu i często mieszać, wtedy szybciej się rozmrożą i zaczną puszczać sok. Stopniowo zwiększamy ogień i zagotowujemy owoce w soku, który powstał. Gdy zaczynają wrzeć, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy całość do wystudzenia. Aby przyspieszyć cały proces, można przełożyć wiśnie z gorącego garnka do innej miski, a kiedy lekko przestygną, włożyć do lodówki. Tężenie powinno potrwać około 2 godzin.

Z biszkopta skrawamy górę, tak aby był grubości około 4-5 cm i umieszczamy go ponownie w tortownicy. Skrojone kawałki możemy później wykorzystać do deserów lub jako spód do serniczków na zimno. Do szklanki wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy łyżeczkę cukru i soku z cytryny. Taką mieszanką nasączamy dokładnie biszkopt miejsce przy miejscu. Zwróćmy szczególnie uwagę na brzegi, są twardsze i bardziej wysuszone.

Kiedy wiśnie są już bardzo gęste i zaczynają tężeć, wykładamy je na biszkopt i równo rozsmarowujemy, a następnie tortownicę wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

W tym czasie przygotowujemy krem. Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wrzucamy serek, jogurt, cukier i cukier waniliowy i odrobinę soku z cytryny. Wszystko razem miksujemy. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie do serka wlewamy żelatynę i jeszcze raz wszystko miksujemy. Na zakończenie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy masę łyżką. Tak przygotowany krem wykładamy na wiśnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby dobrze stężał.

Przed podaniem posypujemy ciasto obficie startą na drobno czekoladą.

Smacznego!


Dodaj komentarz