Crumble śliwkowe

Crumble śliwkowe

Sezon na śliwki rozpoczęty! Od zawsze lubiłam śliwki, a zwłaszcza przetwory czy ciasta ze śliwkami. Mimo że te owoce już trochę pachną jesienią i kojarzą się z pierwszymi chłodniejszymi dniami, z końcem wakacji, z wrześniem i powrotem do szkoły, to jednak zawsze na nie czekam. Czekam na ten zapach i smak pieczonych śliwek na kruchym cieście, na knedle (te ze śliwkami są dla mnie dużo lepsze niż z truskawkami), na drożdżowe bułeczki, a to wszystko przy gorącej herbatce. Dla mnie ich smak jest najlepszy dopiero po obróbce termicznej. Za śliwkami na surowo aż tak nie przepadam, jak za tymi, które są upieczone, jeszcze ciepłe i rozpadające się pod chrupiącą kruszonką. Nic tak nie poprawia humoru w jesienne dni jak taki deser. Więc jeśli komuś właśnie robi się smutno z powodu mijających wakacji, to zalecam poprawić sobie nastrój dzisiejszym, niezwykle aromatycznym deserem, czyli crumble śliwkowym.


Składniki

  • 0,5 kg śliwek
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • garść płatków migdałowych
  • do podania:
    • lody waniliowe
    • bita śmietana

Czas przygotowania
10 minut

Czas pieczenia
40-45 minut

Temperatura
190 stopni (góra-dół)

Liczba porcji
ok. 8 porcji

100 gporcja
Kcal226240
B2,32,5
T1010,6
W32,0234
Wartości BTW podane w gramach; obliczone na podstawie wykorzystanych składników; bez uwzględnienia dodatków

Przygotowanie

Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Oprószamy je cynamonem i dokładnie obtaczamy. Piekarnik włączamy, aby był rozgrzany.

W misce rozcieramy mąkę, cukier i masło na kruszonkę.

Małą żaroodporną lub ceramiczną foremkę (prostokątną lub taką do tarty) smarujemy cienko masłem. Na dnie układamy śliwki skórką do dołu. Obsypujemy następnie kruszonką, tak aby pokryła szczelnie owoce.

Wszystko wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach wierzch kruszonki obsypujemy jeszcze płatkami migdałowymi. Wszystko razem jeszcze pieczemy przez około 20 minut, do zrumienienia.

Po wyciągnięciu krótko studzimy, ale nie całkowicie. Crumble śliwkowe podajemy na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.


Smacznego!



Leave a Reply