Czekoladowa tarta

Mam dziś coś dla największych łasuchów i miłośników czekolady. Już od samego patrzenia chce się to ciacho zjeść całe, a jak tylko pojawia się na stole, to wszystkie oczy skierowane są wprost na nią – tartę z mocno czekoladowym, a zarazem delikatnym musem czekoladowym, na spodzie (a jakżeby inaczej) czekoladowym. Wbrew pozorom, wcale nie jest to ciężki deser, ponieważ mus jest lekki, dodatek kwaskowych owoców równoważy całość, ale króluje zdecydowanie czekolada. Zapewniam, że jak zrobicie ją raz, to pokochają ją wszyscy i będzie się już pojawiała regularnie na Waszym stole.
Składniki
Spód
- 220 g kakaowych herbatników (w moim przypadku było to 1,5 opakowania)
- 100 g masła
- 60 g czekolady (45-50% kakao)
Mus czekoladowy
- 550 g śmietany 30-36%
- 160 g czekolady mlecznej
- 90 g czekolady deserowej lub gorzkiej (50-65% kakao)
- łyżeczka żelatyny + odrobina wody do namoczenia
- opcjonalnie: ziarenka z połowy laski wanilii lub aromat waniliowy
- do dekoracji: świeże maliny, borówki, truskawki lub inne ulubione owoce (najlepiej kwaskowe)
[shopeneo-widget id=”ac8d947e-3ba3-49a5-a937-3d8552d57476″]
Czas przygotowania
45 minut
Czas chłodzenia:
4-8 h
Wielkość foremki
Okrągła forma do tarty o średnicy 24 cm
Liczba porcji:
8-10 (po około 120 g)
Wartości odżywcze
100 g | porcja | |
Kcal | 431 | 517,2 |
B | 3,8 | 4,5 |
T | 34,6 | 28,9 |
W | 25,8 | 31 |

Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki kruszymy w malakserze. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z ciastkami. Tak przygotowaną masą wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi). Dobrze dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Spód powinien mieć grubość odrobinę mniejszą niż 0,5 cm, aby dobrze się później kroił. Formę wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Uwaga: foremkę można wyłożyć wcześniej folią spożywczą, co ułatwi później wyciąganie gotowego ciasta.
W tym czasie zabieramy się za nadzienie. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości (ok. 1 łyżka stołowa) wody. Ok. 150 ml śmietanki podgrzewamy w garnuszku (prawie do wrzenia), opcjonalnie z dodatkiem ziarenek wanilii. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Gaz wyłączamy. Dodajemy czekoladę i pozwalamy jej się rozpuścić. Wszystko razem mieszamy do powstania gęstego czekoladowego kremu. Następnie go pozostawiamy do wystudzenia. Krem powinien ostygnąć do temperatury pokojowej – ma mieć gęstą, lejącą konsystencję, ale być wystudzony.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Wystudzony krem dodajemy w 3-4 partiach do śmietany i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników. Staramy się to robić sprawnie i nie mieszamy za bardzo, aby mus pozostał puszysty.
Kiedy obie masy się połączyły, gotowy mus przekładamy na schłodzony spód tarty. Wyrównujemy powierzchnię i delikatnie poruszamy foremką, żeby wszystko się dobrze ułożyło. Dekorujemy owocami i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny do schłodzenia i stężenia.



Smacznego!