Czosnek marynowany w oliwie

Czosnek marynowany w oliwie

Czosnek to cudowny produkt w naszej kuchni. Wzbogaca smak wielu potraw, nadaje im zupełnie nowy wymiar, a do tego ma właściwości zdrowotne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Nie bez przyczyny nazywamy go naturalnym antybiotykiem. Nie wyobrażam sobie gotowania bez niego. Można go dodawać do mięs, sałatek, sosów, pizzy, makaronów, i wielu wielu innych potraw. Bardzo fajnym dodatkiem i przyprawą w kuchni jest czosnek marynowany w oliwie z dodatkiem ziół. Świetnie sprawdza się jako baza do sosów do sałatek, grzanek i nawet do pesto z bazylii. W tej wersji czosnek ma mniej intensywny smak i nie jest tak ostry, jak czosnek surowy. Dodatkowo, zyskujemy oliwę czosnkową, którą możemy także wykorzystywać w wielu przepisach. Dzisiaj przepis na marynowany czosnek w dwóch wersjach: z chilli oraz z cytryną.

Składniki (na dwa małe słoiczki)

  • 4 główki czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki kulek pieprzu czarnego (może być także kolorowy)
  • po jednej łyżeczce ziół suszonych: tymianek, bazylia, oregano
  • sól
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek (dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia)

Przygotowanie

Czosnek obieramy z łupinek. Z papryczki usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.

Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy przyprawy, a następnie ząbki czosnku. Do jednego ze słoiczków dodajemy papryczkę, a do drugiego skórkę z cytryny. Słoiczki wypełniamy maksymalnie. Nie musimy być w nich bardzo ciasno, ale warto wykorzystać jak najwięcej miejsca. Następnie zalewamy wszystko oliwą i mocno zakręcamy słoiczki.

Pasteryzujemy na mokro przez około 10 minut lub na sucho w piekarniku (około 30 minut w 130 stopniach). Zapasteryzowane słoiczki odwracamy zakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy w ciemne miejsce na około 4 tygodnie, aby oliwa i czosnek “dojrzały”.

Gotowe! Z pewnością wkrótce na blogu pojawią się przykładowe przepisy, w których wykorzystamy taki marynowany czosnek oraz aromatyczną oliwę.


Dodaj komentarz