Domowa przyprawa korzenna do piernika

Domowa przyprawa korzenna do piernika

Cynamon, imbir, anyż, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie, goździki… Myślę, że w większości domów możemy znaleźć te przyprawy, a i tak co roku idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe przyprawy do piernika. Tak, te produkty, które wymieniłam tworzą to, co dobrze znamy i kupujemy, aby wykorzystać do upieczenia pysznych pierniczków i pierników na świąteczny stół. Przyznaję, że i ja czasami postanawiam ułatwić sobie życie, ale robię to wtedy, gdy mam mało czasu, a moje zapasy przyprawy korzennej się skończyły. Staram się dbać o to, aby przed świętami przygotować domową przyprawę w większej ilości i później wykorzystywać ją do kolejnych wypieków i dań. I Wam polecam to samo, bo naprawdę warto. Taka domowa przyprawa korzenna ma o wiele bardziej intensywny smak i zapach, które możemy dopasować pod swoje kubki smakowe. 

Składniki

  • 3 kory cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • połowa gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki całych ziarenek pieprzu czarnego
  • łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki goździków
  • łyżeczka ziarenek kolendry
  • łyżeczka całych nasion kardamonu

Przygotowanie

Na suchą patelnię wrzucamy wszystkie przyprawy, które nie są w proszku (czyli nie wrzucamy kakao i imbiru). Patelnię zaczynamy podgrzewać i cały czas mieszamy przyprawy. Kiedy tylko zauważymy niewielki dym z patelni, to wyłączamy gaz i wszystkie przyprawy zdejmujemy. Kiedy lekko przestygną, wyciągamy ziarenka z gwiazdek anyżu oraz z kardamonu. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnej tarce. Następnie, wszystko razem przekładamy do moździerza lub młynka do kawy lub blendera (o wysokiej mocy, bo nasze przyprawy są bardzo twarde) i zaczynamy rozdrabniać. Co jakiś czas warto przesypywać przyprawy przez sitko do osobnej miseczki. To co pozostanie na sitku ponownie mielimy. Trzeba być tutaj cierpliwym, bo rozdrobnienie tak twardych przypraw na proszek chwilę trwa. 

Kiedy już wszystko “przerobiliśmy”, to do miseczki, w której znajdują się sproszkowane przyprawy, dodajemy imbir oraz kakao i wszystko mieszamy. Gotowe! Przyprawa korzenna jest bardzo aromatyczna i intensywna. Przekładamy ją do słoiczka i mocno zakręcamy aby zachować tą intensywność.

przyprawa korzenna

Uwaga!

Powyższe proporcje nie są “sztywne”. Możemy dopasowywać smak przyprawy do naszych smaków, np. dodać więcej cynamonu, mniej pieprzu, itd. Wszystko uzależnione jest od naszych upodobań. Jeśli nie mamy moździerza lub młynka, to możemy także stworzyć przyprawę korzenną z już sproszkowanych przypraw. Właściwie wszystkie jesteśmy w stanie kupić także w takiej postaci. Jest to także wersja dla bardziej leniwych. 😉

 


Dodaj komentarz