Domowa “vegeta”

Domowa “vegeta”

Ta popularna przyprawa znajduje się niemal w każdym domu. Najczęściej wzbogacamy nią smak rosołu, ale lubimy ją także dodawać do innych dań, z reguły tych z drobiem. Czy na pewno jest taka dobra i działa cuda? Cóż… niekoniecznie. Lepiej postępować z nią ostrożnie i stosować z rozwagą. Dlaczego? Wystarczy odwrócić opakowanie i przeczytać skład. Ta ilość soli, którą znajdziemy to nie jest zbyt zdrowy wybór. Może więc uda mi się przekonać, że nie ma potrzeby kupować tego typu dodatków, bo wszystko to, co jest potrzebne do uzyskania takiego smaku znajduje się już w kuchni. Wystarczy jedynie to połączyć.

Składniki

  • 5 łyżek suszonych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka)
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ok. 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • łyżeczka zmielonej kozieradki
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki (natki)

Przygotowanie

Przyda się tutaj młynek do kawy lub mocny blender. Do pojemniczka wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mielimy na drobno. Gotowe! Przesypujemy całość do słoiczka i szczelnie zamykamy, aby zatrzymać wszystkie aromaty. Taka domowa przyprawa będzie z pewnością dużo bogatsza w smak i aromat, a nie kosztuje wiele.

Prawda, że proste?


Dodaj komentarz