Domowe biszkopty

Domowe biszkopty

Kiedy ostatnim razem byłam w sklepie z zamiarem kupienia okrągłych biszkoptów do zrobienia sernika na zimno, odwróciłam opakowanie, zerknęłam na skład i to był moment, w którym moje oczy bardzo się rozszerzyły… Masa jajowa? Syrop glukozowo-fruktozowy? Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy? Co to ma być?! Aż zrobiło mi się wstyd, że wcześniej kompletnie nie zwracałam na to uwagi, tylko kupowałam takie produkty, nie zważając na to, co w nich tak naprawdę siedzi. A przecież biszkoptów używamy często do deserów, podajemy dzieciom lub zjadamy do herbatki. Co zatem zrobić? Upiec domowe biszkopty oczywiście! Zajmuje to nie więcej niż 30 minut (łącznie z pieczeniem) i jest mega proste! Może i nie wyjdą piękne i równiutkie, jak te w sklepie, ale potrzebujemy do nich tylko czterech naturalnych składników, a nie całą tablicę Mendelejewa. Moje biszkopty nie były zbyt słodkie, bo przygotowałam je z myślą o wykorzystaniu do deserów, ale jeśli ktoś miałby ochotę, to może dodać trochę więcej cukru do ciasta. I co najważniejsze, można je bez obaw podawać dzieciom, które lubią tego typu przekąski. Mamy wtedy pewność, że jedzą domowe wypieki z samych zdrowych i naturalnych składników.

Składniki (około 30 sztuk)

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta na biszkopty nie odbiega niczym od przygotowania klasycznego biszkoptu, a nawet jest prostsze i szybsze. Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w misce. Dodajemy cukier i ubijamy wszystko razem mikserem. Kiedy piana jest sztywna, to dodajemy żółtka po kolei i dokładnie razem wszystko mieszamy.

biszkopty

Do sitka wsypujemy obie mąki i stopniowo przesiewamy je do masy jajecznej. Delikatnie staramy się wmieszać suche składniki do ciasta, tak aby nie powstały grudki i masa pozostała puszysta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto po jednej łyżeczce (w kształcie kółek), zachowując odstępy. Biszkopty pieczemy przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Po wystudzeniu biszkopty delikatnie stwardnieją i staną się lekko chrupkie.

biszkopty

Wykorzystujemy do deserów, serników na zimno, a także możemy podawać dzieciom jako małą przekąskę.

biszkopty

Smacznego!


Dodaj komentarz