Domowe kostki rosołowe

Domowe kostki rosołowe

Co zrobić z warzywami z bulionu?

Niestety wiele osób używa kupnych kostek rosołowych, które zawierają mnóstwo tłuszczu, soli i bardzo złych substancji. Nie mają w sobie żadnej wartości odżywczej. Opamiętajmy się i omijajmy je szerokim łukiem! Są bardzo złe i nie dają naszemu organizmowi nic dobrego. Zamiast tego możemy sami w domu przygotować ich zdrowsze wersje. I to przy wykorzystaniu tego, co nam pozostało po gotowaniu domowego bulionu (tutaj) lub niedzielnego (i nie tylko) rosołu. A takie domowe kostki rosołowe to prawdziwy skarb i istna bomba, która niesamowicie podkręca smak potraw

kostki rosołowe

Będziemy potrzebowali wszystkie warzywa, które wykorzystaliśmy do ugotowania bulionu (marchew, seler, pietruszka, por, cebula oraz natka pietruszki) oraz odrobiny bulionu (jedna-dwie chochle). Jedyne co powinniśmy zrobić to zblendować warzywa z dodatkiem płynu (nie za dużo, powinniśmy uzyskać papkę o bardzo gęstej konsystencji). Do uzyskanej papki dosypujemy około dwie łyżeczki soli, odrobinę pieprzu i kurkumy. Mieszamy i przelewamy do foremek na kostki lodu. Wszystko zamrażamy i wykorzystujemy kiedy mamy ochotę.

Takie kostki świetnie sprawdzą podczas gotowania gulaszy, zup kremów, sosów do mięsa i makaronu, czy farszy lub pasztetów.  Dzięki nim dania smakują o wiele lepiej oraz są o dużo zdrowsze i bardziej aromatyczne. Nie zawierają prawie w ogóle tłuszczu (poza tym, które oddało mięso podczas gotowania bulionu).

kostki rosołowe


Dodaj komentarz