Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe to tak naprawdę napój roślinny pozyskiwany z kokosa. Nie zawiera laktozy i tym, którzy nie tolerują laktozy, może zastąpić krowie mleko w diecie. Dodatkowo jest ciekawym urozmaiceniem smakowym. Niestety mleko kokosowe kosztuje znacznie więcej (podobnie jak pozostałe napoje roślinne). Może warto więc spróbować zrobić sobie takie mleko w domu? Przygotowanie niewiele kosztuje, bo tyle co opakowanie wiórków kokosowych. A z jednej paczki zrobimy naprawdę dużo mleka. Możemy je wykorzystać do owsianek, naleśników, placuszków, a nawet do kawy. 

Składniki (na około pół litra mleka)

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Przygotowanie

Przygotowanie będzie trwało 2 dni, ale nie zrażajcie się, nie zmęczycie się przy tym. 🙂

Pierwszego dnia wieczorem do garnka wlewamy wodę i wsypujemy wiórki. Wszystko zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką.

Następnego dnia rano powtarzamy czynność, czyli zagotowujemy wodę z wiórkami i zostawiamy wszystko pod przykryciem na cały dzień.

Wieczorem robimy to samo.

Kolejnego dnia rano znowu wszystko zagotowujemy i wyłączamy gaz. Przygotowujemy sobie także miskę i sitko, które wykładamy gazą lub czystą ściereczkę kuchenną. Kiedy woda z wiórkami lekko przestygnie, przelewamy ją do wysokiego pojemnika i wszystko razem blendujemy. Staramy się robić to dokładnie i przez dłuższą chwilę.

Po zblendowaniu, przelewamy zawartość pojemnika przez gazę i sitko do miski. Zostawiamy tak wszystko na około 2 godziny aby woda odciekła. Po tym czasie zwijamy gazę z wiórkami i jeszcze dokładnie odciskamy płyn.

Domowe mleko kokosowe gotowe. Przelewamy je do butelki lub słoiczka i trzymamy w lodówce. Podczas chłodzenia w lodówce, na powierzchni może utworzyć się coś w rodzaju skorupki. Jest to tłuszcz kokosowy, który był w wiórkach. Należy go pokruszyć aby wylać mleko. W czasie podgrzewania te kawałeczki tłuszczu się rozpuszczą.

Odciśniętych wiórków, które pozostały nie wyrzucamy. Wystarczy je zostawić do wysuszenia, a później zmielić na drobno. Uzyskamy dzięki temu mączkę kokosową, którą można dodać do naleśników, ciast lub owsianki.

I tak, z jednego opakowania wiórków otrzymujemy dwa produkty, za które w sklepie zapłacimy mnóstwo pieniążków.

Smacznego!


Dodaj komentarz