Domowe Rafaello

Domowe Rafaello

Lubicie Rafaello? Ja bardzo je lubię, ale do deserów fit niestety te słodkie kulki nie należą. A co powiecie na domowe Rafaello w zdrowszej wersji i mniej kalorycznej? U mnie takie pralinki kokosowe powstały jako wynik improwizacji i muszę przyznać, że udanej. Świetnie smakują, są lekkie i nie aż tak słodkie. Mają bardziej zwartą konsystencję niż oryginał, ale dzięki temu, jedna sztuka jest bardziej sycąca. Ciekawi? Zapraszam! 🙂

Składniki (na około 20 kuleczek)

  • 130 g wiórków kokosowych
  • 200 g serka kanapkowego
  • łyżeczka oleju kokosowego 
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • garstka migdałów bez skórki
  • do obtoczenia: kilka łyżek wiórków kokosowych (użyłam odciśniętych i drobnych wiórków z przygotowania mleka kokosowego)

Przygotowanie

Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i rozdrabniamy przez dłuższą chwilę. Blendujemy aż zauważymy, że z wiórków wydobywa się tłuszcz i masa zaczyna się zbrylać, a konsystencja nie jest już sypka (tutaj dużo zależy od mocy blendera, nie katujcie go zbyt mocno, jeśli widzicie, że na więcej go nie stać). 

domowe rafaello

Kiedy wiórki są już rozdrobnione, przesypujemy je do miski i dodajemy serek, olej oraz cukier. Wszystko razem mieszamy za pomocą widelca lub dłoni. Po wymieszaniu wstawiamy masę na około 20 minut do lodówki. Następnie, dłońmi zaczynamy formować kuleczki ze schłodzonej masy. Do każdej wciskamy po jednym migdale (jeśli nie udało nam się dostać już obranych migdałów, to tutaj możecie sprawdzić jak w prosty sposób pozbawić je skórki). Na koniec obtaczamy je w wiórkach i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny do stężenia.

Pralinki po wyciągnięciu z lodówki są twardsze. Jeśli zostawimy je przed jedzeniem w temperaturze pokojowej na chwilę, to zmiękną.

Smacznego!


Dodaj komentarz