Dorsz w sosie pomidorowym
Jak piątek to ryba, ale tym razem to nie będzie klasyczny filet smażony w panierce. Warto wykorzystać czasem ryby inaczej w kuchni i nie iść na łatwiznę, bo można zrobić z nich wiele ciekawych i smacznych dań. Moja dzisiejsza propozycja na odmianę to dorsz w sosie pomidorowym. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie więcej niż 20 minut, a smak jest tego wart.
Składniki (na dwie porcje)
- 2 filety z dorsza bez skóry (ok. 200 g)
- 8 suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki oliwy z zalewy pomidorów
- cebula
- 400 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz, odrobina cukru
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- gałązka świeżej bazylii
Przygotowanie
Filety myjemy, osuszamy i każdy kroimy na 4 kawałki. Posypujemy je pieprzem, solą i odstawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z zalewy pomidorów i kiedy się rozgrzeje wrzucamy cebulę. Smażymy i kiedy będzie szklista przekładamy ją do wysokiego pojemnika. Do cebuli dodajemy suszone pomidory oraz passatę i wszystko razem blendujemy.
Masę przekładamy z powrotem na patelnię i podgrzewamy. Następnie dodajemy zioła i doprawiamy solą oraz pieprzem i odrobiną cukru. Kiedy sos będzie gorący, wkładamy do niego rybę i dodajemy całe gałązki bazylii. Zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy pokrywką. Całość należy przez ok. 10 minut podgrzewać aż ryba się ugotuje (czas zależy od grubości fileta).
Danie gotowe. Podajemy z pieczywem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!