Drożdżowe cynamonki

Drożdżowe cynamonki

Nic nie wprawia w tak dobry nastrój, jak zapach świeżych drożdżówek rozchodzący się po domu. I właśnie dlatego szczególnie lubię przygotowywać drożdżowe wypieki w te bardziej ponure dni, bo mogę tym samym poprawić nastrój sobie i innym. A takie drożdżówki to nie tylko sposób na chandrę, ale również smaczne słodkie śniadanie lub drugie śniadanie zabrane do szkoły czy pracy. Aby nadać im cynamonowy aromat, wcale nie dodałam cynamonu do ciasta, ale piekłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i oprószonej cukrem z cynamonem. Dzięki temu, bułeczki przyjemnie pachną, a na spodzie powstała słodziutka cynamonowa skorupka. Pycha!


Składniki

  • 500-600 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • na kruszonkę: 4 łyżki mąki + 3 łyżki cukru + 50 g masła
  • cynamon i cukier do pieczenia

Czas przygotowania:

30 minut wyrabiania + 90 minut wyrastania + 10 minut pieczenia

Liczba porcji:

16 bułeczek


Przygotowanie

Mleko delikatnie podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wkruszamy do niego drożdże oraz dodajemy po łyżeczce cukru i mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę. Na początku dodajemy 0,5 kg, a w razie potrzeby będziemy dosypywać podczas wyrabiania. Do mąki dodajemy sól i cukier i mieszamy. Masło rozpuszczamy, jajka roztrzepujemy w miseczce.

Kiedy drożdże już zaczęły pracować, to możemy je wlewać do mąki. Dodajemy także jajko i masło. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie przez około 15-20 minut (do momentu otrzymania gładkiego i odchodzącego od ręki ciasta). W razie potrzeby podsypujemy dłonie mąką.

Jeśli jesteśmy zmechanizowani i dysponujemy robotem, to wrzucamy wszystko do miski z hakiem do ciasta drożdżowego i resztą on się już zajmie (będzie to trwało znacznie krócej).

Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie powinno znacznie nabrać objętości.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i obsypujemy równomiernie cynamonem i cukrem (po około 2 łyżeczki).

Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, wbijając w nie pięść i jeszcze raz wyrabiamy chwilkę. Następnie dzielimy na pół. Każdą połowę formujemy w kulkę, rozpłaszczamy i dzielimy na równe 8 części. Wszystkie części ciasta formujemy w małe kuleczki i układamy na przygotowanej blaszce zachowując niewielkie odstępy (nic się nie stanie, jak bułeczki się połączą podczas wyrastania i pieczenia). Blachę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na 20-30 minut.

W tym czasie robimy kruszonkę, czyli mąkę, cukier i masło ucieramy razem na „kluseczki”. Można także dodać do niej odrobinę cynamonu dla podkreślenia smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jeszcze mlekiem za pomocą pędzelka i obsypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-15 minut. Obserwujemy cynamonki podczas pieczenia, aby zbyt mocno się nie spiekły.

Drożdżowe cynamonki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kakao i powidłami 🙂


Porada

Jeśli zamiast drożdży świeżych chcemy wykorzystać suszone, to korzystamy z poniższego przelicznika:
7 g drożdży suszonych = 25 g drożdży świeżych.
A więc będą nam potrzebne 2 paczuszki po 7 g (standardowe opakowanie).


Smacznego!



1 thought on “Drożdżowe cynamonki”

Dodaj komentarz