Duszony schab z pieczarkami
Ten przepis właściwie powstał w wyniku improwizacji, a takie dania zdecydowanie lepiej smakują. Klasyczny schabowy nieco się już znudził, więc szukałam pomysłu na podanie schabu inaczej i w trochę lżejszej formie. Dodałam dwa do dwóch i oto jest przepis. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Mięsko po kilkudziesięciu minutach duszenia da się pokroić drewnianą łyżką. Jest tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach. A z pieczarkami łączy je sos, czyli kropka nad „i”. Delikatny, aksamitny i subtelny w smaku. Połączenie w sam raz na obiad dla całej rodziny.
Składniki
- 0,8 kg schabu bez kości
- cebula
- 5-6 dużych pieczarek
- ząbek czosnku
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- 4 łyżki śmietanki 30%
- liść laurowy
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- gałązka świeżego rozmarynu (zamiennie pół łyżeczki suszonego)
- szczypta tymianku i majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki wody
Czas przygotowania
60 minut
Liczba porcji
4-5
Wartości odżywcze w porcji:
- Kalorie: 340
- Białko: 39,5 g
- Tłuszcz: 18,7 g
- Węglowodany: 3,7 g
Przygotowanie
Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm i każdy rozbijamy tłuczkiem (mniej więcej, jak na kotlety schabowe). Każdy oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie kroimy na 2-4 części w zależności od wielkości. Mięso odstawiamy na bok.
Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy.
Na głębszej patelni o dość dużej powierzchni rozgrzewamy tłuszcz (3-4 łyżki). Kotleciki ze schabu oprószamy cienką warstwą mąki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, po czym ściągamy z patelni na talerz. Na patelnię dodajemy jeszcze odrobinę tłuszczu i wrzucamy cebulę, pieczarki i czosnek. Smażymy wszystko razem przez chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody. Całość dusimy przez 2-3 minuty. Do gotującego się sosu dodajemy podsmażone mięso, dolewamy drugą szklankę wody, dodajemy liść laurowy, rozmaryn oraz pieprz ziarnisty i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
Po tym czasie mięso powinno być już miękkie. Jeśli nie jest, to gotujemy jeszcze dłużej. Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i gałką. Odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się przegryzły i podajemy.
Smacznego!
1 thought on “Duszony schab z pieczarkami”