Duszony schab z pieczarkami

Duszony schab z pieczarkami

Ten przepis właściwie powstał w wyniku improwizacji, a takie dania zdecydowanie lepiej smakują. Klasyczny schabowy nieco się już znudził, więc szukałam pomysłu na podanie schabu inaczej i w trochę lżejszej formie. Dodałam dwa do dwóch i oto jest przepis. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Mięsko po kilkudziesięciu minutach duszenia da się pokroić drewnianą łyżką. Jest tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach. A z pieczarkami łączy je sos, czyli kropka nad  „i”. Delikatny, aksamitny i subtelny w smaku. Połączenie w sam raz na obiad dla całej rodziny.


Składniki

  • 0,8 kg schabu bez kości
  • cebula
  • 5-6 dużych pieczarek
  • ząbek czosnku
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • liść laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • gałązka świeżego rozmarynu (zamiennie pół łyżeczki suszonego)
  • szczypta tymianku i majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki wody

Czas przygotowania

60 minut

Liczba porcji

4-5

Wartości odżywcze w porcji:

  • Kalorie: 340
  • Białko: 39,5 g
  • Tłuszcz: 18,7 g
  • Węglowodany: 3,7 g

Przygotowanie

Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm i każdy rozbijamy tłuczkiem (mniej więcej, jak na kotlety schabowe). Każdy oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie kroimy na 2-4 części w zależności od wielkości. Mięso odstawiamy na bok.

Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy.

Na głębszej patelni o dość dużej powierzchni rozgrzewamy tłuszcz (3-4 łyżki). Kotleciki ze schabu oprószamy cienką warstwą mąki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, po czym ściągamy z patelni na talerz. Na patelnię dodajemy jeszcze odrobinę tłuszczu i wrzucamy cebulę, pieczarki i czosnek. Smażymy wszystko razem przez chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody. Całość dusimy przez 2-3 minuty. Do gotującego się sosu dodajemy podsmażone mięso, dolewamy drugą szklankę wody, dodajemy liść laurowy, rozmaryn oraz pieprz ziarnisty i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.

Po tym czasie mięso powinno być już miękkie. Jeśli nie jest, to gotujemy jeszcze dłużej. Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i gałką. Odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się przegryzły i podajemy.


Smacznego!



1 thought on “Duszony schab z pieczarkami”

  • Pingback: Duszony schab z pieczarkami | FlyB Kulinaria

Leave a Reply