Filety z kurczaka w sosie ziołowym
Kiedy w kuchni unosi się aromat świeżych ziół, to od razu poprawia mi to nastrój. Też tak macie? Nie wiem czym to jest spowodowane, ale zapach świeżego tymianku lub rozmarynu w szczególności tak na mnie działają. Dlatego właśnie lubię wszelkie dania obfitujące w świeże zioła, a teraz jest na takie najlepsza pora. Dzisiejszy przepis to można powiedzieć prawdziwa ziołowa bomba! Delikatny kurczak zatopiony w ziołowym sosie to idealna propozycja dla każdego zabieganego. Lekko pikantny, a zarazem delikatny zdobędzie niejedno podniebienie.
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- pół szklanki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- pół czerwonej papryki
- zioła:
- pęczek natki pietruszki (jeśli ktoś nie lubi pietruszki, można wymienić na bazylię lub zrobić wersję pół na pół)
- łyżeczka listków świeżego tymianku
- łyżeczka listków świeżego oregano
- kilka listków świeżej mięty i szałwii (można pominąć, ale sos będzie mniej aromatyczny)
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego/jabłkowego
- sól i grubo mielony pieprz do smaku
- odrobina mąki do obtoczenia mięsa i oliwy do podsmażania
- do podania:
- pieczone ziemniaki / ryż / makaron / kasza
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji: 4
Wartości odżywcze
100 g | porcja | |
Kcal | 214 | 418 |
B | 14 | 27,2 |
T | 17,4 | 33,8 |
W | 1,2 | 2,3 |
Przygotowanie
Pierś z kurczaka przekrawamy na pół i każdą część kroimy wzdłuż na 3-4 filety. Każdy filet, kroimy jeszcze na pół. Jeśli są grube, to dodatkowo lekko je rozbijamy. Oprószamy każdy kawałek solą i pieprzem i odstawiamy na bok.
Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Do misy malaksera wlewamy oliwę, dodajemy pietruszkę i/lub bazylię, czosnek, chilli, oregano, tymianek, miętę i szałwię. Doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy sok z cytryny/ocet. Polecam użyć świeżych ziół. Jeśli jednak nie mamy wszystkich pod ręką, to tymianek i oregano można wymienić na suszone. Wszystko razem blendujemy na gładki sos.
Patelnię natłuszczamy lekko oliwą i rozgrzewamy. Filety z kurczaka obtaczamy cienką warstwą mąki i obsmażamy z każdej strony przez kilka minut do delikatnego zrumienienia, a następnie ściągamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy następnie paprykę. Kiedy lekko zmiękną, to wlewamy ziołowy sos i przez 4-5 minut wszystko razem gotujemy, aby sos się podgrzał. Na koniec dodajemy podsmażone mięso do sosu i masło. Wszystko mieszamy, przykrywamy patelnię i na małym ogniu gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aby smaki się przegryzły.
Porada: Jeśli goni Was czas, to polecam zamiast świeżej papryki, która jest twarda, użyć grillowanej ze słoika. Obiad będzie jeszcze szybciej gotowy, a smak pozostanie nadal fantastyczny!
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj kluseczki kładzione lub purée.
Smacznego!