Filety z kurczaka w sosie ziołowym

Filety z kurczaka w sosie ziołowym

Kiedy w kuchni unosi się aromat świeżych ziół, to od razu poprawia mi to nastrój. Też tak macie? Nie wiem czym to jest spowodowane, ale zapach świeżego tymianku lub rozmarynu w szczególności tak na mnie działają. Dlatego właśnie lubię wszelkie dania obfitujące w świeże zioła, a teraz jest na takie najlepsza pora. Dzisiejszy przepis to można powiedzieć prawdziwa ziołowa bomba! Delikatny kurczak zatopiony w ziołowym sosie to idealna propozycja dla każdego zabieganego. Lekko pikantny, a zarazem delikatny zdobędzie niejedno podniebienie. 


Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • pół czerwonej papryki
  • zioła:
    • pęczek natki pietruszki (jeśli ktoś nie lubi pietruszki, można wymienić na bazylię lub zrobić wersję pół na pół)
    • łyżeczka listków świeżego tymianku
    • łyżeczka listków świeżego oregano
    • kilka listków świeżej mięty i szałwii (można pominąć, ale sos będzie mniej aromatyczny)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego/jabłkowego
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku
  • odrobina mąki do obtoczenia mięsa i oliwy do podsmażania
  • do podania:
    • pieczone ziemniaki / ryż / makaron / kasza

Czas przygotowania:
30 minut

Liczba porcji: 4

Wartości odżywcze

  100 g porcja
Kcal 214 418
B 14 27,2
T 17,4 33,8
W 1,2 2,3

Przygotowanie

Pierś z kurczaka przekrawamy na pół i każdą część kroimy wzdłuż na 3-4 filety. Każdy filet, kroimy jeszcze na pół. Jeśli są grube, to dodatkowo lekko je rozbijamy. Oprószamy każdy kawałek solą i pieprzem i odstawiamy na bok.

Paprykę kroimy w drobną kostkę.

Do misy malaksera wlewamy oliwę, dodajemy pietruszkę i/lub bazylię, czosnek, chilli, oregano, tymianek, miętę i szałwię. Doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy sok z cytryny/ocet. Polecam użyć świeżych ziół. Jeśli jednak nie mamy wszystkich pod ręką, to tymianek i oregano można wymienić na suszone. Wszystko razem blendujemy na gładki sos.

Patelnię natłuszczamy lekko oliwą i rozgrzewamy. Filety z kurczaka obtaczamy cienką warstwą mąki i obsmażamy z każdej strony przez kilka minut do delikatnego zrumienienia, a następnie ściągamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy następnie paprykę. Kiedy lekko zmiękną, to wlewamy ziołowy sos i przez 4-5 minut wszystko razem gotujemy, aby sos się podgrzał. Na koniec dodajemy podsmażone mięso do sosu i masło. Wszystko mieszamy, przykrywamy patelnię i na małym ogniu gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aby smaki się przegryzły.

 

Porada: Jeśli goni Was czas, to polecam zamiast świeżej papryki, która jest twarda, użyć grillowanej ze słoika. Obiad będzie jeszcze szybciej gotowy, a smak pozostanie nadal fantastyczny!

 

Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj kluseczki kładzione lub purée.


Smacznego!



Leave a Reply