Foccacia

Idealna na przystawkę, puszysta foccacia, która pachnie oliwą z oliwek, ziołami i pomidorami. Najlepiej smakuje maczana w oliwie z dodatkiem octu balsamicznego. Już na samą myśl robię się głodna i wracam myślami do podróży do Włoch, gdzie foccacią można było się zajadać na każdym rogu. Dodatki do niej można zmieniać jak rękawiczki. U mnie dziś wersja klasyczna, czyli z pomidorkami koktajlowymi, świeżym rozmarynem, grubą solą i parmezanem. Ale możliwości są setki. Wypróbujcie ją z oliwkami, tymiankiem, ostrą papryczką, grubym pieprzem, pesto (np. PIETRUSZKOWYM), czy suszonymi pomidorami! Zapewniam, że jak zaczniecie ją robić, to już nie przestaniecie 😉
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 350 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 50 g dobrej jakości oliwy z oliwek
- opcjonalnie ząbek czosnku starty na drobno
-
dodatki wg. uznania
- pomidorki koktajlowe
- oliwki czarne lub zielone
- ostra papryczka
- sól gruboziarnista
- wiórki parmezanu
- grubo mielony pieprz
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- i tak dalej… 🙂
Czas przygotowania
20 minut
Wyrastanie
1,5 h
Czas pieczenia
20 minut
Liczba porcji
12 kawałków
Forma do pieczenia
jedna duża blacha lub dwie mniejsze
Wartości odżywcze
/ 100g | 1 porcja | |
Kcal | 267 | 229 |
B | 7 | 6 |
T | 6 | 5 |
W | 45,4 | 39 |
Przygotowanie
Z wody, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki robimy zaczyn, który odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.


Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy czosnek, oliwę oraz wlewamy zaczyn, który już zaczął pracować. Wyrabiamy elastyczne i lekko lepiące się ciasto (mikserem około 7 minut, ręcznie około 10-15 minut). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, smarujemy oliwą i przekładamy do miski. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1,5 h.
Ciasto, które już wyraźnie wyrosło, odpowietrzamy i krótko wyrabiamy na blacie. Lekko je rozpłaszczamy dłońmi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W foremce rozciągamy ciasto, tak aby wypełniło całą jej powierzchnię. Rozciągnięte ciasto smarujemy oliwą i na wierzchu układamy wybrane dodatki. Foccacię odstawiamy jeszcze na około 10 minut. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni (góra-dół). Po upieczeniu studzimy i jeszcze lekko ciepłą podajemy.



Smacznego!