Foccacia

Foccacia

Idealna na przystawkę, puszysta foccacia, która pachnie oliwą z oliwek, ziołami i pomidorami. Najlepiej smakuje maczana w oliwie z dodatkiem octu balsamicznego. Już na samą myśl robię się głodna i wracam myślami do podróży do Włoch, gdzie foccacią można było się zajadać na każdym rogu. Dodatki do niej można zmieniać jak rękawiczki. U mnie dziś wersja klasyczna, czyli z pomidorkami koktajlowymi, świeżym rozmarynem, grubą solą i parmezanem. Ale możliwości są setki. Wypróbujcie ją z oliwkami, tymiankiem, ostrą papryczką, grubym pieprzem, pesto (np. PIETRUSZKOWYM), czy suszonymi pomidorami! Zapewniam, że jak zaczniecie ją robić, to już nie przestaniecie 😉


Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 50 g dobrej jakości oliwy z oliwek
  • opcjonalnie ząbek czosnku starty na drobno
  • dodatki wg. uznania
    • pomidorki koktajlowe
    • oliwki czarne lub zielone
    • ostra papryczka
    • sól gruboziarnista
    • wiórki parmezanu
    • grubo mielony pieprz
    • świeży rozmaryn
    • świeży tymianek
    • i tak dalej… 🙂

Czas przygotowania
20 minut

Wyrastanie
1,5 h

Czas pieczenia
20 minut

Liczba porcji
12 kawałków

Forma do pieczenia
jedna duża blacha lub dwie mniejsze

Wartości odżywcze

/ 100g 1 porcja
Kcal 267 229
B 7 6
T 6 5
W 45,4 39

Przygotowanie

Z wody, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki robimy zaczyn, który odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy czosnek, oliwę oraz wlewamy zaczyn, który już zaczął pracować. Wyrabiamy elastyczne i lekko lepiące się ciasto (mikserem około 7 minut, ręcznie około 10-15 minut). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, smarujemy oliwą i przekładamy do miski. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1,5 h.

Ciasto, które już wyraźnie wyrosło, odpowietrzamy i krótko wyrabiamy na blacie. Lekko je rozpłaszczamy dłońmi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W foremce rozciągamy ciasto, tak aby wypełniło całą jej powierzchnię. Rozciągnięte ciasto smarujemy oliwą i na wierzchu układamy wybrane dodatki. Foccacię odstawiamy jeszcze na około 10 minut. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni (góra-dół). Po upieczeniu studzimy i jeszcze lekko ciepłą podajemy.


Smacznego!



Leave a Reply