Frittata z fetą i suszonymi pomidorami

Frittata z fetą i suszonymi pomidorami

Znudziły się Wam kanapki na śniadanie? Jajecznica i omlet też już wyszły z mody? No to może frittata ? Niby to omlet, a jednak inny. W dodatku wcale nie jest to skomplikowane, bo robi się niemalże samo. Jedyne, co musicie zrobić, to przygotować ulubione dodatki, wszystko zalać jajkami i poczekać aż się upiecze. Proste? No pewnie, że proste! I wcale nie musicie poprzestać z frittatą na śniadaniu, bo taki omlecik będzie super rozwiązaniem jako lunchbox do plecaka czy torebki. Zastąpi kanapki, nasyci i odżywi, więc będziecie mieli mnóstwo energii i głód nie będzie doskwierał w codziennych obowiązkach.


Składniki

  • 6 jajek
  • 50 g sera feta (1/4 kostki)
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • pół papryki czerwonej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich i czarnuszki

Czas przygotowania
10 minut

Czas pieczenia
30 minut

Temperatura
180 stopni

Liczba porcji
3

Wartości odżywcze

100 gporcja
Kcal183305
B12,320,5
T13,626,7
W4,16,9
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników. Wartości BTW podane w gramach

Przygotowanie

Paprykę i suszone pomidory kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Przez chwilę razem podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy lekko zmiękły (po 3-5 minutach) gaz wyłączamy, a warzywa przekładamy do pojemnika, w którym będzie piekła się frittata (najlepiej sprawdzi się natłuszczona ceramiczna tortownica lub naczynie żaroodporne).

fritata z fetą i suszonymi pomidorami

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie i posiekane listki bazylii. Fetę kroimy w drobną kosteczkę.

Podduszone warzywa zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki fety. Całość oprószamy jeszcze pieprzem i ziołami. Wkładamy wszystko do piekarnika na 30 minut.

Frittatę po upieczeniu studzimy minutkę, kroimy porcje i podajemy ze świeżą sałatką lub studzimy całkowicie, pakujemy do pojemniczków i zabieramy do pracy lub chowamy do lodówki.


Smacznego!



Leave a Reply