Gofry

Gofry

Mamy lato, a więc sezon na gofry. W końcu nie ma wyjazdu wakacyjnego nad morze czy w góry bez porządnego gofra. Jednak nie trzeba pokonywać setek kilometrów by zjeść te najpyszniejsze gofry z budki przy plaży, bo w domu też można takie zrobić. Dzisiaj przepis na mięciutkie i pulchne w środku, a zarazem chrupiące na zewnątrz: GOFRY! Na ciepły dzień, z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców będą idealne!


Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • dodatki: bita śmietana, owoce, dżemy i konfitury, sos czekoladowy itp.

Czas przygotowania:

10 minut na zrobienie ciasta + kilka minut pieczenia

Liczba porcji:

10 gofrów


Przygotowanie

Masło rozpuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy żółtka z masłem, cukrem i mlekiem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Masę odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę i delikatnie ją natłuszczamy oliwą lub masłem. Kiedy jest już nagrzana, to możemy zacząć piec nasze gofry. Na jednego przypadają około 2-3 łyżki masy. Wszystko zależy od rodzaju gofrownicy i wielkości gofrów. Pieczemy przez około 4 minuty, do zrumienienia, a następnie studzimy przez chwilę na kratce.

Gofry podajemy z bitą śmietaną, owocami, konfiturami, cukrem pudrem – tak jak lubimy najbardziej.


Smacznego!



1 thought on “Gofry”

Dodaj komentarz