Grillowane warzywa z fetą
To danie to powiew klimatu i kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdzi się na lekką kolację lub dodatek do obiadu. Jest mega aromatyczne, a w dodatku szybkie i proste. Teraz jest sezon na warzywa takie jak pomidory, cukinie, kabaczki, papryki czy bakłażany. Korzystajmy z tego! Wszystkie te warzywa razem świetnie się komponują. Wystarczy dodać oliwę, zioła i ser feta, który wykańcza całość. świetnie smakuje ze świeżą ciabattą lub pysznymi grzankami czosnkowymi i czerwonym winem. Pycha!
Składniki
- 2 cukinie
- bakłażan
- biała cebula
- czerwona papryka
- 2 mięsiste pomidory (najlepiej polne)
- 2 ząbki czosnku
- ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
- 150 g sera feta
- sól, pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
- świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
- garść orzechów (mogą być migdały, włoskie, ziemne, nerkowce)
Czas przygotowania
15 minut + 30 minut pieczenia
Liczba porcji
4-5
Wartości odżywcze w porcji
- Kalorie: 350
- Białko: 11 g
- Tłuszcze: 28 g
- Węglowodany: 19 g
[shopeneo-widget id=”74ead2cf-3005-496b-a354-0101162f78e8″]
Przygotowanie
Zaczynamy od bakłażana. Kroimy go w półcentymetrowe plastry, obsypujemy z każdej strony solą i układamy na ręczniku kuchennym. Plastry przykrywamy drugim ręcznikiem i dociskamy go od góry np. cięższą deską do krojenia, aby ręcznik wchłoną wodę i gorycz. Pozostawiamy tak na 15 minut.
W tym czasie cukinie i pomidory kroimy plasterki tej samej grubości, co bakłażana. Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Odciśnięte plastry bakłażana przekrawamy na ćwiartki i dodajemy do miski.
Wszystkie warzywa skrapiamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby warzywa obtoczyć w przyprawach.
Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Można je po prostu „rozrzucić” w środku lub układać kawałek po kawałku, żeby danie jeszcze piękniej się prezentowało. Na wierzchu rozkładamy świeże zioła (u mnie to kilka gałązek tymianku i rozmarynu). Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Pieczemy tak przez 20 minut. W tym czasie orzechy prażymy na suchej patelni i kiedy przestygną, to siekamy je drobno. Fetę kroimy w plasterki.
Po 20 minutach pieczenia, ściągamy folię i układamy na warzywach fetę. Przestawiamy piekarnik na funkcję grilla i przez 10 minut zapiekamy jeszcze wszystko razem.
Przed podaniem obsypujemy warzywa uprażonymi orzechami i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
1 thought on “Grillowane warzywa z fetą”