Grillowane warzywa z fetą

Grillowane warzywa z fetą

To danie to powiew klimatu i kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdzi się na lekką kolację lub dodatek do obiadu. Jest mega aromatyczne, a w dodatku szybkie i proste. Teraz jest sezon na warzywa takie jak pomidory, cukinie, kabaczki, papryki czy bakłażany. Korzystajmy z tego! Wszystkie te warzywa razem świetnie się komponują. Wystarczy dodać oliwę, zioła i ser feta, który wykańcza całość. świetnie smakuje ze świeżą ciabattą lub pysznymi grzankami czosnkowymi i czerwonym winem. Pycha!


Składniki

  • 2 cukinie
  • bakłażan
  • biała cebula
  • czerwona papryka
  • 2 mięsiste pomidory (najlepiej polne)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
  • garść orzechów (mogą być migdały, włoskie, ziemne, nerkowce)

Czas przygotowania

15 minut + 30 minut pieczenia

Liczba porcji

4-5

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 350
  • Białko: 11 g
  • Tłuszcze: 28 g
  • Węglowodany: 19 g

Przygotowanie

Zaczynamy od bakłażana. Kroimy go w półcentymetrowe plastry, obsypujemy z każdej strony solą i układamy na ręczniku kuchennym. Plastry przykrywamy drugim ręcznikiem i dociskamy go od góry np. cięższą deską do krojenia, aby ręcznik wchłoną wodę i gorycz. Pozostawiamy tak na 15 minut.

W tym czasie cukinie i pomidory kroimy plasterki tej samej grubości, co bakłażana. Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Odciśnięte plastry bakłażana przekrawamy na ćwiartki i dodajemy do miski.

Wszystkie warzywa skrapiamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby warzywa obtoczyć w przyprawach.

Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Można je po prostu „rozrzucić” w środku lub układać kawałek po kawałku, żeby danie jeszcze piękniej się prezentowało. Na wierzchu rozkładamy świeże zioła (u mnie to kilka gałązek tymianku i rozmarynu). Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Pieczemy tak przez 20 minut. W tym czasie orzechy prażymy na suchej patelni i kiedy przestygną, to siekamy je drobno. Fetę kroimy w plasterki.

Po 20 minutach pieczenia, ściągamy folię i układamy na warzywach fetę. Przestawiamy piekarnik na funkcję grilla i przez 10 minut zapiekamy jeszcze wszystko razem.

Przed podaniem obsypujemy warzywa uprażonymi orzechami i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.


Smacznego!



1 thought on “Grillowane warzywa z fetą”

Dodaj komentarz